9-Daagse rondreis Turkmenistan
v.a. € 2995,00 p.p.

9-Daagse rondreis Turkmenistan

Deze groepsreis door Turkmenistan is een avontuurlijke reisbeleving met het nodige comfort. Avontuurlijk door de onbekendheid en het comfort door de rijkdom die het land heeft dankzij de enorme gasreserves. Over het vrij gesloten land wordt maar weinig geschreven en getoond in de media en het blijft daarmee grotendeels onbekend. Turkmenistan is een land vol contrasten. Van de bijna futuristische hoofdstad Ashgabat in een woestijn- en steppeland tot de opgravingen van Konya Urgench en Merw die de culturele rijkdom van vroegere beschavingen tonen. De woestijn laat zich in haar meest bijzondere kleuren zien bij Yangikala Canyon en de gaskrater bij Darwaza. Een reis door Turkmenistan is een bijzondere reiservaring.

6 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met Turkish Airlines of gelijkwaardige IATA-Luchtvaartmaatschappij
• Binnenlandse vlucht Mary - Ashgabat en Turkmenbashi - Ashgabat met Turkmenistan Airlines
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende gids
• Nederlandstalige reisbegeleiding
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• 1 x overnachting in een tent in de woestijn
• Verzorging op basis van volpension
• Dagelijks mineraalwater tijdens de excursies
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Uitnodiging visum Turkmenistan € 35,- p.p.
• Visa fee bij aankomst ca. $ 80,- p.p.
• Migratietax bij aankomst in Turkmenistan ca. $ 12 p.p.
• Toeristentax Turkmenistan $ 2,- p.p.p.d
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 8
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
• Visum verplicht. Procedure uitnodiging start ca. 8 weken voor vertrek. Aanschaf visum bij aankomst.

 

Dag 1 – 2 – Ashgabat
Vandaag vliegt u naar Ashgabat, de hoofdstad van Turkmenistan. Na aankomst volgt de transfer naar uw accommodatie en kunt u direct inchecken.
 
Dag 2 – Ashgabat
De bouw van de Centraal-Aziatische spoorlijn in 1881-1885 gaf een krachtige impuls aan de ontwikkeling van de stad Ashgabat. In 1948 werd de stad volledig verwoest door een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter, en doodde 110.000 mensen. De broederlijke republieken hielpen Ashgabat te herbouwen volgens het Sovjetmodel. Van dit stadsplan is tegenwoordig nog maar weinig over. Begin deze eeuw, onder leiding van de inmiddels overleden president Turkmenbashi, is met de herinrichting van de stad begonnen. Het resultaat is een ware droomstad waar het straatbeeld gedomineerd wordt door de volledig uit marmer opgetrokken gebouwen, brede lanen, indrukwekkende architectuur gecombineerd met bizarre dingen zoals bushokjes voorzien van airconditioning en tv. De talloze standbeelden en honderden meest fantastische fonteinen zorgen voor de nodige afwisseling. Gedurende de stadstour maken we nader kennis met de hoofdstad van Turkmenistan. De rit langs de prachtige gebouwen is op zichzelf al een unieke belevenis. De luxueuze appartementen, prachtige overheidsgebouwen en moderne sportcomplexen vallen in het niet bij het zien van het presidentieel paleis. We maken een wandeling in het Park der Onafhankelijkheid en zien de Neutraliteit Ark. Het is één van de grootste parken met maar liefst 150 fonteinen, waaronder de hoogste trapsgewijze fontein ter wereld. Tevens zien we het Centrale Plein, waar we het monument van de Turkmeense Ahalteke paarden zien. In de volkswijk bezoeken we de Ertogrul Ghazi moskee, gebouwd naar voorbeeld van de Blauwe moskee in Istanbul. Onze rondleiding door het Nationaal Historisch en Etnografisch Museum van Turkmenistan geeft ons een brede kijk op de belangrijkste artefacten van archeologische opgravingen, Turkmeense sieraden en kostuums. Op zo’n 18 km buiten Ashgabat aan de voet van het Kopet gebergte ligt de archeologische site van de voormalige hoofdstad Nissa. Deze stad werd gesticht rond 250 voor Christus als hoofdstad van het Parthische rijk. Onder Parthisch bestuur werd het grondgebied beschermd door 43 verdedigingstorens en Mitridatkert genoemd, refererend naar de Parthische Koning Mithridates. Mogelijk diende het fort van Nissa dan ook als mausoleum. De Hellenistische invloed is duidelijk zichtbaar in de architectuur van de vesting, de beeldhouwwerken alsook in de andere decoraties die op de site gevonden zijn. De tempelhal waar de overblijfselen van een stenen altaar werden gevonden, duidt op het zoroastrisme dat hier beleden werd. Overnachting in Ashgabat.
 
Dag 3 – Ashgabat – Anau – Abiverd – Mary
Op zo’n 15 km ten oosten van Ashgabat ligt de historische site Anau, onze eerste  stop voor vandaag. De oude Parthische versterkte citadel bestond uit enkele gebouwen waaronder de Jemal-Ad-Din moskee en twee grote koepelvormige gebouwen Volgens de inscriptie op de voorgevel werd de moskee gebouwd door Mohamed Khudaidot op het moment dat Chorasmië  werd geregeerd door de Timoerid gouverneur Abul-Kasim Baber. Geglazuurde bakstenen werden gebruikt voor de bouw van dit complex. Het portaal werd versierd met twee draken van elk 9m, in zwart-wit majolica. Helaas is tijdens de aardbeving van 1948 dit opmerkelijke monument volledig ingestort. Verder naar Abiverd, ooit een van de belangrijkste en grootste steden langs de zijderoute van Merw naar Nishapur. De locatie, de overvloedige bazaars, de hoog ontwikkelde keramiek en metaalambacht maakten het tot een populaire reisbestemming. Tegenwoordig zien we op deze archeologische site de overblijfselen van de ommuurde citadel van de stad. Onze laatste bezienswaardigheid is Merw, UNESCO Werelderfgoed. Een bezoek aan het oude Merw laat ons kennis maken met de vroege stedelijke ontwikkeling van Centraal-Azië. De kleinste en oudste stad bij Merw is Erk Kala, gesticht in de 6e eeuw v. Chr. Erk Kala heeft een omvang van zo’n 20 hectare welke werd omringd door massieve muren en een gracht. De stadsmuren werden voortdurend versterkt tot aan het begin van de islamitische periode waarin zowel de Erk en Gyaur Kala geleidelijk werden verlaten. De Seleuciden, de opvolgers van Alexander de Grote, stichtten de tweede stad van Merw in de 4e eeuw v. Chr., tegenwoordig bekend als Gyaur Kala. Ongeveer in het midden van de site zijn de ruïnes van de 7e-eeuwse moskee en deels vervallen sordoba – waterreservoir te zien. In Gyaur Kala ziet men nog de overblijfselen van een boeddhistische tempel en klooster. Dit complex werd opgegraven door Masson in 1950 en vond onder meer de beroemde 'Merw vaas' en het kleihoofd van een enorme standbeeld van Boeddha. Overnachting in Mary.
 
Dag 4 – Mary – Ashgabat – Serdar
In de morgen vertrekken we naar de luchthaven voor de 40 minuten durende vlucht terug naar Ashgabat. Vandaag bezoeken we de grootste bazaar van Centraal-Azië. De levendige sfeer, de kleurrijke marktlui en de lokale bevolking geven u een blik in het dagelijks leven van de Turkmeen. Geregeld vindt hier de grootste beestenmarkt van het land plaats. Hier komt men uit alle windhoeken van het land om kamelen en vee te kopen. Na onze lunch wisselen we van transport en rijden per 4x4 naar het Kopetdag gebergte om een bezoek te brengen aan het traditionele dorp Nohur. Onderweg brengen we een bezoek aan de majestueuze Saparmurat Haji  moskee en naastgelegen familiemausoleum van de vorige president. Het ensemble is een weerspiegeling van de waanzin waarmee de vorige president het land regeerde. Kosten noch moeite zijn gespaard om de bezoeker te imponeren met de architectuur, marmer en goud. In de moskee zijn naar inscripties uit de Koran ook inscripties uit de Ruhnama, het “heilige” boek geschreven door de overleden president. Verder naar Geok Depe waar in 1881 een slag tussen de troepen van de Russische tsaar en de Teke stam plaatsvond. Ter nagedachtenis is hier een moderne moskee gebouwd. We verlaten de hoofdweg en rijden naar de afgelegen vallei van het Kopetdag gebergte. Voordat we aankomen in Nohur genieten we van het natuurschoon. De bevolking van Nohur heeft de authentieke levensstijl weten te behouden. De bevolking is er van overtuigd dat ze afstammelingen zijn van Alexander de Grote. Dit is ook de reden waarom op het indrukwekkende kerkhof de grafstenen versierd zijn met hoorns. Nohur is de ideale plaats om het dorpsleven in al zijn kleur te ervaren. Overnachting in Serdar.
 
Dag 5 – Serdar – Balkanabad
Vanuit Serdar rijden we een stuk richting de maanvallei waar het landschap voor zich spreekt. In de loop van de middag naar Balkanabad, een interessante rit van zo’n 200 km. Onderweg zien we de herders met hun kuddes vee, kamelen en wilde paarden. Balkanabad is een snel groeiende stad, te danken aan de olie- en gasopbrengsten. Overnachting in Balkanabad.
 
Dag 6 – Balkanabad – Yangikala canyon – Awaza
Vandaag één van de wonderen der natuur; Yangikala. De spectaculaire rit naar deze onbekende canyon laat ons kennismaken met unieke landschappen van wit, groen, roze en rode kalksteenrotsen. De adembenemende uitzichten en de grote verscheidenheid aan landschappen waaronder zandduinen, heuvels, afgronden, hoog- en laagvlakte behoeven geen uitleg. Een reis naar dit spectaculaire en nog onontdekte gebied is een onvergetelijke ervaring. De canyon van Yangikala was zo’n 5,5 miljoen jaar geleden de bodem van de Paratethyszee. Onze lunch zullen we nuttigen op een van de meest unieke plaatsen, de krokodillenbek. Verder naar onze eindbestemming van vandaag, “Awaza” gelegen aan de Kaspische Zee. In slechts enkele jaren is onder leiding van de president hier een ware al dan niet onwerkelijke resortstad neergezet met luxueuze hotels waar menig Turkmeen zijn zomervakantie doorbrengt. De bedoeling is om binnen 15 jaar de concurrentie aan te gaan met Dubai. Overnachting in Awaza.
 
Dag 7 – Awaza – Ashgabat – Darwaza
Vertrek naar de luchthaven voor een korte vlucht naar Ashgabat. Voordat we verder reizen richting het noorden bezoeken we eerst nog het Nationaal Tapijtenmuseum. Tapijten zijn voor elke Turkmeen heilig, we zien hier dan ook een prachtige collectie. Kenmerkend voor de Turkmeense tapijten zijn de dieprode kleuren. Tijdens een rondleiding door het museum leert u alles over de verschillende patronen, kleuren en weeftechnieken die gehandhaafd worden door de diverse stammen die in Turkmenistan leven. Na de lunch rijden we per 4x4 naar misschien wel één van de meest bizarre plaatsen die u zal zien tijdens deze reis, Darwaza. Onderweg maken we enkele stops, waaronder een bij Erbent, een nomadische nederzetting, gelegen tussen de zandduinen van de Karakum woestijn. Hier kunt u op een bijzondere manier het traditionele Turkmeense nomadenleven ervaren, een groot contrast met de luxe van afgelopen nacht. Terwijl de twee kraters die we onderweg zien, zijn gevuld met modder en water staat de krater van Darwaza al sinds 1950 in brand. Het verhaal gaat dat men getracht heeft gas te winnen naar waar blijkt op een onstabiele achtergrond. Hierdoor zijn meerdere grote kraters ontstaan met een diameter van zo’n 60 m. Tientallen meters hoge vlammen verlichten ‘s nachts de woestijn, hetgeen een enigszins rare maar unieke ervaring is. In het op veilige afstand gelegen tentenkamp wordt gezorgd voor een heerlijke barbecue. Overnachting in het tentenkamp aan de gaskrater.
 
Dag 8 – Darwaza – Dashoguz
Na de nacht te hebben doorgebracht in de woestijn is het tijd om richting de laatste bezienswaardigheid van onze reis naar Turkmenistan te gaan. Kunya Urgench, gelegen aan de oever van de Amu Darya rivier staat sedert 2005 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Hier treft men een aantal monumenten welke dateren uit de 11e tot 16e eeuw, waaronder een moskee, toegangspoort, mausoleum en fort. Deze monumenten herinneren aan de bijzondere architectuur welkte tot aan Iran, Afghanistan en India reikten. Vanuit Dashoguz vliegen we in de avond weer terug naar Ashgabat. Overnachting in Ashgabat.
 
Dag 9 – Ashgabat
Vandaag laat u het fascinerende land Turkmenistan en volgt de transfer van uw hotel naar de luchthaven.

 

Tijdens uw 9-Daagse rondreis Turkmenistan verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Ashgabat - Hotel Ak Altyn

Hotel Ak Altin Plaza

Een modern gebouw, centraal gelegen in Ashgabat. Hoewel belangrijke musea en bezienswaardigheden dichtbij zijn gelegen, wordt dit hotel omringd door veel groen.

 

Faciliteiten:

Ak Altin Plaza Hotel beschikt over restaurants, bars, casino’s, buitenzwembad en meerdere veel voorkomende faciliteiten.

 

Kamers:

Dit hotel beschikt over ruim honderd comfortabele kamers, alle voorzien van een privé badkamer, air conditioning, minibar, televisie en telefoon.

 

Mary - Hotel Mary

Hotel Mary

Gelegen in het centrum is dit het grootste hotel van de stad. Hier kan u genieten van een persoonlijke service en optimale 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een eigen restaurant waar nationale en internationale specialiteiten worden geserveerd, buitenzwembad met poolbar, fitness en massage. 24-uurs roomservice en in het schoonheidssalon kan u terecht voor meerdere behandelingen. U kan gebruik maken van het tennisveld.

 

Kamers:

De klassiek ingerichte luxueuze kamers bieden alle comfort zoals airconditioning flatscreen-tv en volledig ingerichte badkamer.

 

Serdar - Hotel Chinar

Hotel Chinar

Hotel Chinar ligt in het centrum van Serdar.

 

Faciliteiten:

Het hotel heeft een ruime lobby en een restaurant met bar.

 

Kamers:

De kamers van hotel zijn eenvoudig maar netjes ingericht en beschikken over koelkast en airconditioning. De badkamers zijn voorzien van douche.

Balkanabad - Hotel Nebitchi

Hotel Nebitchi

Het in 1997 opgerichte hotel is op loopafstand van het centrum van Balkanabat gelegen. Het hotel beschikt over ca. 38 kamers.

 

Faciliteiten:

Het hotel is van alle gemakken voorzien, van tennisbaan tot aan sauna, van restaurant tot aan bar en natuurlijk ontbreekt het buitenzwembad niet.

 

Kamers:

De nette kamers beschikken allen over airconditioning, televisie en privé badkamer.

Awaza - Hotel Seyrana

Hotel Seyrana

Het hotel is gevestigd in een recent, modern marmeren gebouw en is prachtig gelegen aan de oever van de Kaspische Zee.

 

Faciliteiten:

Het luxe hotel beschikt over restaurants, bars, binnen- en buitenzwembad, een businesscenter en internet.

 

Kamers:

Dit hotel beschikt over ruim honderd luxueus ingerichte kamers, alle voorzien van een privé badkamer, airconditioning, minibar, televisie en telefoon.

TENT

Darwaza - Tentenkamp

Camping
Nabij Darwaza zetten we onderweg een tentenkamp op en zult u dus overnachten in een tent. Wat mag u van deze overnachting verwachten? Matrassen op de grond, slaapzakken, kussens, water om u te wassen en natuurlijk overige kampeeruitrusting waarmee eenvoudige maaltijden kunnen bereid worden. Een overnachting in dit tentenkamp brengt u een unieke ervaring onder een indrukwekkende sterrenhemel.


Visumuitnodiging Turkmenistan

Visumuitnodiging Turkmenistan