5-Daagse stedenreis Minsk
v.a. € 1245,00 p.p.

5-Daagse stedenreis Minsk

Het nog altijd vrij onbekende Minsk ligt op slechts 2,5 uur vliegen en is wellicht de minst bezochte hoofdstad van Europa. Toch is de hoofdstad van Wit-Rusland de moeite waard om mee kennis te maken! Een citytrip Minsk laat u zowel een moderne als trendy stad zien, maar ook een stad die nog steeds de sfeer van de USSR uitstraalt. Bovendien is Minsk schoon, veilig en vriendelijk. De combinatie tussen de typische Sovjet bouwstijl en uitdagende moderne architectuur, imponerende musea, vele monumenten, uitnodigende parken en een uitgaanscultuur maken de stad wellicht de meest verrassende hoofdstad van Europa.

8 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met Air Baltic of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende lokale gids
• Overnachtingen in comfortabel 3-sterrenhotel op basis van logies/ontbijt
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 2
• Verlenging mogelijk, neem contact op met één van onze medewerkers voor meer informatie

 

Dag 1 – Minsk
Vandaag vertrekt u naar Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, officieel de Republiek van Belarus. Bij aankomst op de luchthaven staat de transfer u op te wachten om u naar het hotel te brengen. Minsk is het politieke en culturele centrum van het land. De stad werd voor het eerst vernoemd in de 6e eeuw, maar vandaag is ze een dynamische stad met mooie, brede boulevards. Zowel moderne als historische gebouwen tekenen het stadsbeeld, prachtige parken en een zeer goede infrastructuur. Een stad met een rijke geschiedenis. Overnachting in Minsk
 
Dag 2 – Minsk
Tijdens de stadstour krijgt u de belangrijkste bezienswaardigheden te zien zoals het Onafhankelijkheidsplein, waar u een goed beeld krijgt van de bouwstijl tijdens het bewind van Stalin en waar Lenin nog steeds op zijn voetstuk staat. Aan dit plein ligt de katholieke kerk van Sint-Simon & Helena die aan het begin van de 20e eeuw gebouwd is in opdracht van de adellijke Poolse familie. Het opvallend rode bouwkerk heeft lange tijd gediend als cinema en opslagruimte maar werd in 1990 teruggegeven aan de Katholieke Kerk. Het interieur is volledig gerestaureerd en de kerk is nu een belangrijk centrum van het religieuze, culturele en sociale leven in Minsk waar het katholieke geloof onder de jongeren groeit. De Kathedraal van de Heilige Geest is de hoofdkerk van de Wit-Russische orthodoxe kerk en is oorspronkelijk gebouwd in de 17e eeuw toen het land onderdeel uitmaakte van het Poolse-Litouwse Gemenebest. De opvallende witte kathedraal staat in het herbouwde historische stadshart waar tegenwoordig veel evenementen plaatsvinden. In de kathedraal worden wonderbaarlijke gebeurtenissen aan de icoon van moeder Maria toegekend. Nadien brengen we een bezoek aan het Dudutki museum, een voormalige woning van een landheer, waar we nu kunnen zien hoe het leven in de 13e en 14e eeuw was. Nu is het een openlucht museum waar de Wit-Russische ambachten worden getoond. Tevens is er nog een boerderij met verschillende dieren en een nog werkende windmolen. Er worden meerdere workshops gehouden van pottenbakken, tapijt weven, een bakkerij en hoe kaas gemaakt wordt. Bezoekers worden zelfs uitgenodigd om mee te doen met hen. Overnachting in Minsk.
 
Dag 3 – Minsk
Vandaag beginnen we met een bezoek aan het Oorlogsmuseum van Wit-Rusland, officieel het Museum of the Great Patriotic War. Het museum, dat tot de belangrijkste oorlogsmusea ter wereld wordt gerekend, is sinds 2014 gevestigd in een opvallend gebouw aan het Heldenplein. Voor het gebouw staat een grote zuil, bestaande uit 4 rechtopstaande pilaren die aantal oorlogsjaren symboliseren alsook de legers die deelnamen aan de bevrijding van Wit-Rusland. De 11 fonkelende opstaande tegels staan voor de overwinning en de 1.100 dagen van de bezetting van Minsk. Aan de hand van ruim 8.000 voorwerpen wordt het verloop van de oorlog in Wit-Rusland verteld. De expositie eindigt in de Hal van de Overwinning die zich direct bevind onder de glazen koepel die de Rijksdag symboliseert waar het Sovjetleger de vlag plaatste. Het bezoek aan het museum neemt circa 2 uur in beslag. Na de lunch brengen we een bezoek aan het Stalin Line museum. In dit openluchtmuseum zien we de bunkers, hersteld in hun oorspronkelijke staat. Hier wandelen we rond en nemen we plaats in een bunker waar de machinegeweren stonden. De gidsen lopen rond in klederdracht van toen. Om de hele sfeer van toen te voelen, kan u hier ook een maaltijd van de soldaten toen proberen.
 
Dag 4 – Minsk
Mir is een klein stadje op 90km van Minsk. Hier vinden we één van de mooiste kastelen van het land. Het Mir kasteel werd aan het einde van 15e eeuw gebouwd in gotische stijl, maar nadat graaf Radziwil het kasteel in 1568 had overgenomen, werd het verbouwd in renaissance stijl. Later werden er barokke elementen aan toegevoegd. Het kasteel wordt gezien als testament van de turbulente geschiedenis van deze regio en is daarom in het jaar 2000 toegevoegd aan Werelderfgoedlijst van UNESCO. Nadien nemen we u mee naar het kasteel van Neshvizh. Het kasteel is het residentiële paleis van de familie Radziwill, een Poolse adellijke familie stammend uit de 15e-eeuw met haar wortels in Litouwen. Het kasteel dateert uit het midden van de 16e eeuw en tot 1939 woonde de familie hier. Nadat Wit-Rusland werd toegevoegd aan de Sovjet-Unie deed het kasteel dienst als sanatorium. In 2005 werd het kasteel op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. In Neshvizh bezoeken we ook de rijk gedecoreerde Corpus Christi kerk, waar het familiegraf van de familie zich bevindt. De barokke kerk is één van de oudste barokke bouwwerken buiten Italië.
 
Dag 5 – Minsk
Vandaag volgt de transfer van uw hotel naar de luchthaven voor uw vlucht huiswaarts.
 

 

 

Tijdens uw 5-Daagse stedenreis Minsk verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Minsk - Hotel Planeta

Hotel Planeta
Dit bekende hotel in Sovjetstijl ligt centraal in Minsk tegenover een park en het imponerende museum van de Tweede Wereldoorlog in Wit-Rusland. In circa 20 minuten wandelt u langs de Svislach rivier naar het centrum van de stad.

Facilitetien:
Het hotel beschikt over meerdere restaurants, een bar en welnesscentrum. bankautomaat en wasservice. Er is gratis wifi.

Kamers:
De kamers zijn netje ingericht en zijn voorzien van flatscreen televisie, minibar, bureau en airconditioning. Badkamer met bad of douche en toilet. 
 

Algemeen
Wit-Rusland, dat ook Belarus wordt genoemd, is een land in Oost-Europa dat ten tijde van de koude oorlog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Het land wordt, sinds de val van de muur, geleid door president Alexander Lukashenko. Wit-Rusland heeft vele jaren in de schaduw van buurland Rusland gestaan maar de laatste jaren weten meer en meer toeristen de weg te vinden naar Wit-Rusland. Diegene die de moeite nemen om dit land te bezoeken worden beloond voor hun moeite. Wit-Rusland is namelijk een land met een unieke geschiedenis, een rijk cultureel erfgoed en een prachtige natuur, dat zorgvuldig beschermd wordt. Bovendien is het de plek om een beeld te krijgen van een voormalige Sovjetrepubliek. 
 
Ligging
Wit-Rusland is gelegen tussen Rusland, Oekraïne, Polen, Litouwen en Letland. In het zuiden van Wit-Rusland ligt Oekraïne, in het oosten grenst het aan Rusland en aan het westen aan Polen, Litouwen en Letland. Wit-Rusland ligt op de Oost-Europese vlakte. De grootste rivieren zijn de Dnjepr, de Beresina, de Prypjat en de Memel. Wit-Rusland heeft meer dan 10.000 meren, de grootste is Narac in het noorden. In het zuiden ligt een groot moerasgebied, dat ook wel de long van Europa wordt genoemd. Ongeveer 40 % van het land wordt gebruikt voor landbouw en de rest bestaat uit bossen, meren en rivieren. De vegetatie bestaat voornamelijk uit berken, dennen, eiken, espen en sparren. 
 
Klimaat
Wit-Rusland heeft een gematigd landklimaat. De beste reisperiode is dan ook van april t/m oktober.
 
Religie
Tijdens de Sovjet-Unie mocht er geen religie worden uitgevoerd in Wit-Rusland en werden de kerken omgebouwd tot bioscopen, musea, sporthallen etc. Aan het einde van de jaren 80 zorgde de Perestrojka ervoor dat mensen weer naar de kerk mochten. Momenteel is de Russisch-orthodoxe kerk de grootste geloofsgemeenschap en 70 % van de bevolking is hierbij aangesloten. De Wit-Russische-orthodoxe kerk is gehoorzaam aan de Patriarch van Moskou. Daarnaast is 20% van de bevolking katholiek. Voor de rest zijn er kleine groepen protestanten, joden en moslims. 
 
Eten en drinken
De authentieke keuken in Wit-Rusland is over het algemeen stevig van aard. Maar net als in elk Europese land treft u er tal van trendy restaurants met de meest gevarieerde gerechten. 
 
De belangrijkste drank die wordt gedronken is wodka. Daarnaast kunt u ook het zeer pittige kruidendrankje Beloveshskaya Bitter proberen. Wit-Rusland produceert ook eigen wijnen en schuimwijnen. 
 
Elektriciteit
In Wit-Rusland hebben ze dezelfde stekkers en voltage.
 
Tijdsverschil
In Wit-Rusland is het hele jaar door 1 uur later dan thuis.
 
Taal
De officiële talen zijn Wit-Russisch en Russisch. De jongere generatie spreekt wel Engels, omdat dit ook op school gegeven wordt. Mocht u dus een praatje willen maken, spreek dan de wat jongere bevolking aan. 
 
Bagage en kleding
Voor Wit-Rusland gelden geen bijzondere kledingseisen. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen voor het betreden van een kerk.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagagevoorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
U heeft een geldig paspoort nodig welk nog 3 maanden geldig dient te zijn na vertrek uit Wit-Rusland. Dit geldt ook voor doorreizen doorheen Wit-Rusland, zoals treinreizen op populaire routes als Warschau-Moskou en Sint-Petersburg – Kiev. Sinds 1 september 2012 kan dit visum niet meer op de luchthaven verkregen worden. U dient dit vooraf bij de Wit-Russische ambassade of consulaat-generaal aan te vragen.
 
Sinds 01-08-2018 is er een visumvrije regeling voor toeristen die maximaal 30 dagen naar Wit Rusland gaan en aankomen en vertrekken met vliegtuig in/vanaf Minsk. Bij aankomst dient u het geldige paspoort te tonen, een Wit-Rusland verklaring van uw ziektekostenmaatschappij in het Engels en een financieel aantoonbaar bewijs dat u € 25,- per dag heeft tijdens uw verblijf in Wit-Rusland. Dit kunt u dus tonen met een kopie van uw bankrekening of cash. 
 
Fotograferen en filmen
Het fotograferen van bezienswaardigheden is meestal toegestaan evenals het fotograferen in het museum. Het is verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Als u de bevolking wilt fotograferen, vraagt u dan eerst om toestemming.
 
Geldzaken
De munteenheid in Wit-Rusland is de Wit-Russische roebel (BYR). De roebel is onderverdeeld in 100 kopeken en wordt uitgegeven in biljetten van 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 1.000, 500, 100, 50, 20 en 10 roebel. Roebel- of kopekenmunten worden niet uitgegeven. In Wit-Rusland kunt u in de grotere steden redelijk terecht met uw bankkaart met Maestro- of Cirrus-logo of creditcard. Doorheen het land treft u bankautomaten aan. , maar daarbuiten kan het soms wat lastiger zijn om een pinautomaat te vinden. De wisselkoers is € 1,- is 2,28 Wit Russische Roebel BYN (01-11-19).
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Wit-Rusland om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
De gids, chauffeur en reisbegeleiding in Wit-Rusland verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is € 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisbegeleiding. 
Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
 
Gezondheid
Er gelden geen verplichte vaccinaties. Wel wordt er aanbevolen om een vaccinatie van Hepatitis A en DTP te nemen voordat u afreist naar Wit-Rusland. Wij adviseren u voor de actuele stand van zaken naar uw huisarts te gaan. Tevens is het niet aan te raden om water uit de kraan te drinken.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Veiligheid
Er zijn momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico’s verbonden aan reizen in Wit-Rusland. Voor een actueel reisadvies kunt u altijd kijken op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 
 
Openingstijden
De musea zijn geopend van 10:00 uur tot 19:00 uur, winkels van 09:00 uur t/m 21:00 uur en het grote winkelcentrum is geopend van 09:00 t/m 22:00 uur. Veel souvenirs kunt u kopen in één van de galerieën van Minsk zoals Slavutast en Slavutyya Maistry bij de Trinity Hill.
 
Post, internet en telefoon
Wij adviseren om uw post in te leveren bij een officieel postkantoor in Minsk. Het duurt gemiddeld 2 weken voordat een brief of kaart aankomt in de Benelux. 
 
Internet is overal beschikbaar. In Minsk zijn diverse internetcafés en alle hotels en de meeste restaurants bieden internet aan. Op delen van internet oefent de overheid censuur uit, vooral politiek gerelateerde onderwerpen. Alle internettoegang verloopt via het staatsbedrijf BelTelecom. Op deze manier wordt internet gecontroleerd. 
 
Telefoneren: U kunt uw eigen mobiele telefoon gebruiken. Check voordien bij uw provider wat de kosten voor roaming zijn. Er is een 4G-netwerk. Het internationaal toegangsnummer voor Wit-Rusland is +375. 
 
Openbaar vervoer
De internationale luchthaven van Minsk ligt op ca. 43 km van Minsk. Hoewel er bussen rijden vanaf het vliegveld naar het centrum van Minsk is het een uitdaging op met het openbaar vervoer te reizen. U bent minimaal 1 uur onderweg en de bussen rijden niet vaak en het is lastig om een halte te vinden. Wij adviseren dus om vooraf een privé transfer te regelen. In Minsk zelf is er een uitgebreid netwerk van bussen, trolleybussen en de metro. Indien u van plan bent om met het openbaar vervoer te reizen, dan is een kaart geldig voor meerdere dagen een optie. Het is echter ingewikkeld deze te halen, wij adviseren in dit geval hulp bij uw hotel te vragen. In Wit-Rusland zelf kunt u met de shuttlebus tussen de grotere steden reizen. Een andere mogelijkheid is om met de trein tussen sommige steden te reizen of tussen Minsk en een andere buitenlandse stad.  
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Mir Kasteel
- Kasteel van Neshvizh
- Geodetische boog van Struve
 
Nationale feestdagen
Wit-Rusland kent de volgende officiële feestdagen: Nieuwjaar (1 januari), Russisch-orthodox kerstmis (7 januari), Internationale vrouwendag (8 maart), Dag van de arbeid (1 mei), Dag van de overwinning (9 mei), Dag van de onafhankelijkheid (3 juli), Dag van de Oktoberrevolutie (7 november) en Kerstmis (25 december). Andere belangrijke feestdagen in Wit-Rusland is Maslenica, het boterfeest, Pasen ofwel de Grote Dag, Radunitsa, Dag van Georgi op 6 mei, Kapallje (nacht 6 op 7 juli), Feest van het redden van de appels op 19 augustus, het oogstfeest op 28 augustus en Pakrovy op 14 oktober. 
 
Belgische Consulaat in Minsk
Belarus Prospekt Masharova 54-94 Minsk, Belarus, tel: +375-172931944
consulbel@tut.by
 
Wit-Russische ambassade in Elsene
Molierelaan 192, 1050 Elsene, tel: 02-3400270
 
Nederlandse Ambassade in Wit-Rusland
De Nederlandse ambassade is gevestigd in Ul. Myasnikova 70 220030 Minsk, bereikbaar via +375 17 200 1866
msk@minbuza.nl
 
Wit-Russische ambassade in Den Haag
Groot Hertoginnelaan 26, 2517 EG Den Haag, tel: 070-3028031