14-Daagse internationale rondreis rondom het Baikal meer – Great Baikal Trail
v.a. € 0 p.p.

14-Daagse internationale rondreis rondom het Baikal meer – Great Baikal Trail

U wilt de diversiteit en het unieke karakter van het Baikalmeer ontdekken? Reis dan mee met deze opmerkelijke rondreis rondom het Baikalmeer. Tijdens deze reis rond het hele meer, ontdekt u prachtige landschappen: steppen, rivierdelta, zandduinen en kliffen, maar ook de bewaarde fauna en flora en de ruige maar genereuze ziel van Siberiërs. Hoewel u veel te zien krijgt, heeft u ook tijd om  echt te genieten van de schoonheid van Baikal. Tijdens deze reis proeft u de lokale keuken en maakt u kennis met de cultuur en geschiedenis van deze regio. Daarnaast maakt u een treinreis over de Circum Baikal spoorlijn en de Baikal Amur Mainline (BAM), één van de grootste spoorlijnen ter wereld. Een ander stukje uniek Rusland!

9 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met Aeroflot of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v. 
• Engelssprekende gids
• Alle overnachtingen in 3-sterrenhotels en guesthouses met gedeelde voorzieningen o.b.v. logies/ontbijt
• 2 Overnachtingen in de trein
• 9 x diner + 8 x lunches
• Vervoer ter plaatse met auto, jeep en boot
• Treinreis Circum Baikal (Irkoetsk – Port Baikal), 2e klasse
• Treinreis BAM spoorlijn (Severobaikalsk – Irkoetsk), 2e klasse
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Entree en ecologische gelden nationale parken
• Gebruik van Banya
• Luchthavenbelastingen en –heffingen
 
Exclusief
• Visumverzorging Rusland € 120,- p.p.
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen. 
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
• Vluchttoeslag bij laattijdige boeking. 
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 4
• Maximaal aantal deelnemers: 12
• Alle prijzen zijn per persoon op basis van 2 personen
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.
Dag 1 – Irkoetsk 
Vandaag vliegt u naar Irkoetsk. Na aankomst volgt de transfer naar uw hotel. Overnachting in Irkoetsk. 
 
Dag 2 – Irkoetsk – Listvyanka 
Deze morgen ontmoet u de rest van de groep en vertrekken we per trein naar Sludianka, waar we een stop maken van ca. 40 minuten. Het bijzondere van Sludianka is dat het glinsterende stationsgebouw, gebouwd van massief roze en wit marmer, op slechts 5 minuten van het Baikalmeer. De Circum-Baikal-spoorweg is een stuk spoorweg dat ooit deel uitmaakte van de oorspronkelijke Trans Siberische spoorweg. Tegenwoordig is er nog maar een klein stukje actief, waarmee u langs de kust van het Baikalmeer kunt rijden. De geschiedenis van het Circum-Baikal spoorweg is fascinerend. Vroeger grensde het spoor ongeveer 89 km aan het meer voordat het uiteindelijk naar Vladivostok vertrok. De bouw van deze spoorweg begon in 1899 door gevangen en slaven. Ze werkten onder barre omstandigheden, waaronder de strenge Siberische winters. In het begin liep de Trans Siberische spoorlijn oorspronkelijk van Irkoetsk recht naar beneden naar het Baikalmeer (ca. 64 km), maar dit gebied werd later overstroomd en toen besloot de regering de spoorlijn om te leiden. Voor de revolutie van 1917 heette de spoorweg “Gouden gesp aan de stalen gordel van Rusland”.  Gesp, omdat de Trans Siberische spoorweg verbindt en werd uit elkaar gespleten door het Baikalmeer. En goud omdat het qua kosten van deze spoorlijn alle spoorwegen in Rusland overtrof. Via het oorspronkelijke spoor rijden we naar Port Baikal. Op deze route zult u zeker oude Baikal-nederzettingen, grote tunnels, stenen galerijen, ondersteunende muren, bruggen en viaducten zien. Onderweg bezoeken we het dorp Angasolka, het station Polovonnaya, het unieke complex “Italiaanse muur” en het station Ulanovo. Na aankomst op het oude treinstation in Port Baikal gaan we verder met de veerboot naar Listvyanka. Overnachting in Listvyanka. 
 
Dag 3 – Listvyanka – Khuzhir 
In de ochtend vertrekken we met de draagvleugelboot naar Olkhon Eiland. De route loopt langs de westelijke oever van het Baikalmeer en duurt ca. 4 uur. Tijdens deze tocht zien we de ongelooflijke landschappen van het Baikalmeer, die alleen zichtbaar zijn vanaf het water. Een bezoek aan Olkhon Eiland is net als een reis terug in de tijd, terug naar de natuur. We komen oog in oog te staan met een stukje ongerept land met onverharde open wegen en vriendelijke gezichten. We komen aan in de Zagli-baai en gaan verder naar Khuzhir, het belangrijkste dorp van het eiland. In de middag kunt u hier rondwandelen door de heuvels en lege straten met eindeloze uitzichten op het water. Wandel naar Kaap Burkhan of Shamanka die spectaculaire uitzichten bieden op de omgeving en het meer. Diner en overnachting in het resort in Khuzhir. 
 
Dag 4 – Khuzhir
We maken vandaag een excursie met een 4 x 4 naar de Khoboy Kaap, het meest noordelijke punt van Olkhon eiland en heilige plaats van sjamanen. Dit is dé plek van waar u de mooiste foto’s kunt maken van de schilderachtige vergezichten. Het eindeloze blauwe meer zorgt ervoor dat het schiereiland zich uitstrekt. Hier vinden we prachtige rode rotswanden en kristalhelder water en mooie stranden en af en toe ook een Baikal-zeehond. Tijdens deze reis ontdekken we de schoonheid van de Maloye More (Kleine Zee) en zijn eilandjes. Na de picknicklunch lopen we verder en bewonderen we de omgeving om vervolgens terug te keren naar Khuzhir. Tevens brengen we een bezoek aan Uzury, aan de oostkant van het eiland. Het pad loopt door steppen, stranden en taiga. Diner en overnachting in het resort in Khuzhir. 
 
Dag 5 – Khuzhir 
Vandaag heeft u een dag ter vrije besteding op het Olkhon Eiland. Khuzhir is rustig gelegen aan de oevers van het Baikalmeer. Hier vindt u eten, drinken, accommodatie en festiviteiten. Sommige lokale bewoners bieden groenten rechtstreeks uit hun tuin te koop aan. Sinds 2005 is er pas elektriciteit op het eiland en sindsdien zijn er meer toeristen. Maak een wandeling en maak een praatje met de lokale bevolking of maak een optionele excursie. Tijdens deze excursie gaat u met een jeep naar Kaap Khorgoy, gelegen in het zuiden van het eiland. Dompel u onder in de mysteries van de geschiedenis van dit schiereiland en bezoek de muur Kurykan, die talloze archeologische vondsten met elkaar verbond. U kunt hier tevens een paardrijtocht maken en een bezoek brengen aan het Boerjat dorp, waar u de eigenaardigheden leert van het vroegere en huidige leven van de lokale bevolking en hun tradities. Diner en overnachting in het resort in Khuzhir. 
 
Dag 6 – Khuzhir – Ust-Barguzin 
Na het ontbijt stappen we aan boord van een comfortabele privéboot en maken de oversteek van het Baikalmeer over het breedste gedeelte van het meer, tevens het geografische centrum. We hebben een lunch aan boord met verse vis uit het meer. In de middag varen we verder naar Ust-Barguzin, het vissersdorp in de Golf van Barguzinsky. In de avond kunt u genieten van een Russische Banya oftewel sauna. Overnachting in een guesthouse. 
 
Dag 7 – Ust-Barguzin 
Dag ter vrije besteding. Ust-Barguzin is omgeven door taiga en is het laatst bewoonde dorp aan de grens van een immens natuurgebied dat zich uitstrekt tot het meest noordelijke Baikal dorp. Vanuit Ust-Barguzin kunt u een cruise maken naar de Ushkany archipel om zoetwaterkorrels te bekijken. Tevens kunt u kiezen uit 2 optionele excursies: een klim naar de top van het schiereiland Svyatoy Nos met een hoogte van 1.877 meter  of een excursie naar de Barguzinskay vallei, één van de mooiste valleien van Boerjatië, die zich uitstrekt over 230 km. Na de lunch maken we een wandeling rond het dorp Ust-Barguzin. Deze dag biedt u de mogelijkheid om langs de kust te wandelen en het authentieke leven van het Baikal dorp te leren kennen. Diner en overnachting in Ust-Barguzin. 
 
Dag 8 – Ust-Barguzin – Khakusy 
De reis gaat verder naar het dorp Monahovo. Vanaf het strand gaat er een trap naar het observatiedek. We maken een wandeling in deze omgeving en nuttigen een picknick. In de middag varen we verder langs de oostkust van het Baikalmeer en ziet u het wildste deel van het meer. Er zijn geen mensen en er zijn twee natuurgebieden. De eindbestemming van vandaag is Khakusy, een natuurlijk kuuroord gelegen langs de noordoostkust van het Baikalmeer. Het ligt ver van een bewoond dorp en heeft geen permanente bevolking. We dineren en overnachten in afgelegen hutten met slechts basisvoorzienngen, in een prachtig taigabos. 
 
Dag 9 – Khakusy 
Dag ter vrije besteding. U kunt genieten van de thermale bronnen van Khakusy. De warmwaterbronnen van Khakusy bevinden zich op slechts 700 meter van de oevers van het Baikalmeer. De temperatuur van de baden loopt van 42 tot 46 graden en zijn binnen en buiten. Het warme water heeft uitstekende eigenschappen om huid en artrose te behandelen. Voor diegenen die behoefte hebben om te wandelen, zal de gids klaarstaan om u mee te nemen naar de baai van Ayaya. Overnachting in Khakusy. 
 
Dag 10 – Khakusy – Severobaikalsk
Deze morgen nemen we de speedboot naar het noordelijke gedeelte van het meer, naar de plaats Severobaikalsk. De stad Severobaikalsk groeide uit de ongerepte wildernis aan de noordelijke oevers van het Baikalmeer toen de BAM-spoorlijn (Baikal-Amoer Mainline) in 1974 door dit deel van Oost-Rusland trok. Overnachting in Severobaikalsk. 
 
Dag 11 – Severobaikalsk 
Dag ter vrije besteding in Severobaikalsk. De stad bestaat uit een mix van gammele houten hutjes en Sovjetbeton. In de buurt zijn verbluffende besneeuwde bergen, eindeloze taiga-bossen, charmante vissersdorpjes in blokhutten en het ongerepte noordelijke uiteinde van ’s werelds oudste en diepste meer. U heeft de mogelijkheid om te rusten, te wandelen en alles te kopen wat u nodig heeft voor de treinreis. Als optie stellen we de warmwaterbronnen van Goudzhekit voor. Het thermale water bevindt zich in de uiterwaarden van Goudzhekit en komt bij een temperatuur van 50 graden uit de grond. De wateren van deze bronnen staan bekend om hun rijke samenstelling van kiezelzuren en logen. In de avond volgt de transfer naar het treinstation voor uw treinreis over de BAM-spoorlijn. Overnachting in de trein. 
 
Dag 12 – BAM spoorlijn
Onze route loopt langs de populaire BAM-spoorlijn, één van de grootste spoorlijnen ter wereld. De bouw begon in 1938 en gaat 4.287 km door het land. Deze spoorlijn kruist het pad van de legendarische Trans-Siberische spoorlijn voordat de twee uit elkaar gaan in Tayshet. Deze spoorweg werd voornamelijk gebouwd door gevangenen uit de werkkampen en vervolgens door vrijwilligers. Dit is uw kans om met eigen ogen een deel van de Russische geschiedenis te zien. Overnachting in de trein. 
 
Dag 13 – Irkoetsk 
Begin de middag komen we aan op het station in Irkoetsk. De rest van de middag is ter vrije besteding in Irkoetsk. Irkoetsk is een oude Russische stad gelegen in Oost-Siberië op de schilderachtige oever van de Angara rivier. Maak een wandeling door het centrum en bewonder de Verlosserskerk, het oorlogsmonument, de Heilige Vrouwenkathedraal en het standbeeld van Alexander de Grote. Eventueel kunt u ook een bezoek brengen aan het huismuseum van de Dekabristen. Overnachting in Irkoetsk. 
 
Dag 14 – Irkoetsk 
Vroeg in de morgen volgt de transfer naar de luchthaven van Irkoetsk voor uw vlucht huiswaarts. 

 

 

Tijdens uw 14-Daagse internationale rondreis rondom het Baikal meer – Great Baikal Trail verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Irkoetsk - Hotel Irkutsk

Hotel Irkutsk

Dit hotel ligt aan de oever van de rivier de Angara op een steenworp van het centrum. Vanuit het hotel heeft u een mooi zicht over de stad en de rivier.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een gezellige bar, een restaurant, wellness, stomerij, en een business center.

 

Kamers:

De kamers van het hotel zijn netjes ingericht en voorzien van alle benodigdheden zoals telefoon, satelliet televisie, gratis wifi en minibar. De badkamers zijn voorzien van toilet, bad en of douche.

Listvyanka - Hotel Baikal Cedar

Hotel Baikal Cedar

Deze accommodatie is rustig gelegen op ca. 2,5 km van het centrum van Listvyanka. 

 

Faciliteiten:

Baikal Cedar heeft een eigen restaurant en bar en biedt gratis wifi in alle ruimte. Er is gratis privé parkeergelegenheid. De receptie is 24 uur geopend. 

 

Kamers:

De kamers zijn ingericht met hout en sommige kamers hebben een zithoek. Een aantal kamers beschikt over een terras of een balkon. In alle kamers is er een flatscreen-tv aanwezig. 

 

GUESTHOME

Khuzhir - Lada Guesthouse

Lada Guesthouse

Dit guesthouse ligt in Khuzhir op het Olkhon Eiland. In de omgeving kunt u uitstekend fietsen en vissen. 

 

Faciliteiten:

Het guesthouse biedt een terras en barbequen is mogelijk. Tevens is het mogelijk om een fiets te huren. 

 

Kamers:

De kamers zijn ingericht met hout en doen aan als een Dacha. De kamers zijn voorzien van een televisie en koelkast. Sommige kamers bieden ook een zithoek. 

GUESTHOME

Ust-Barguzin - Guesthouse Sindbad

Guesthouse Sindbad

Dit guesthouse is gelegen in het kleine dorpje Ust-Barguzin, op 1 km van het zandstrand aan de oever van het Baikal meer. Hier vind u een chique wild bos, de hoogste bergen, een zandstrand, zeldzame planten en dieren te vinden. 

 

Faciliteiten:

Het guesthouse heeft een eigen restaurant die lokaal gerechten serveert, een banya (sauna) en openhaard. 

 

Kamers:

Er zijn huisjes en kamers in dit complex. Sommige kamers hebben een eigen badkamer en andere met gedeelde faciliteiten. Alle kamers zijn voorzien van een televisie met dvd-speler. 

GUESTHOME

Khakusy - Laskoviy Bereg Resort

Laskovy Bereg Resort

Het Laskovy Bereg resort bestaat uit 3 houten gebouwen en er kunnen 30 personen in totaal verblijven. Het is gelegen in het plaatsje Khakusy aan het Baikal meer. 

 

Faciliteiten:

Het resort beschikt over 1 café/restaurant. 

 

Kamers:

Er is een diversiteit aan kamers. Gedeelde badkamers. 

 

Severobaikalsk - Hotel Olymp

Hotel Olymp

Dit hotel is gelegen in het centrum van Severobaikalsk op ca. 10 minuten loopafstand van het Baikal meer. 

 

Faciliteiten:

Wifi is beschikbaar. Gratis parkeergelegenheid. 

 

Kamers:

De individudeel ingerichte kamers zijn klassiek ingericht en voorzien van een flatscreen-tv, minibar, kluisje en zithoek. 

 

TREIN

Severobaikalsk - Treinticket Severobaikalsk - Irkoetsk

Irkoetsk - Hotel Irkutsk

Hotel Irkutsk

Dit hotel ligt aan de oever van de rivier de Angara op een steenworp van het centrum. Vanuit het hotel heeft u een mooi zicht over de stad en de rivier.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een gezellige bar, een restaurant, wellness, stomerij, en een business center.

 

Kamers:

De kamers van het hotel zijn netjes ingericht en voorzien van alle benodigdheden zoals telefoon, satelliet televisie, gratis wifi en minibar. De badkamers zijn voorzien van toilet, bad en of douche.

Algemeen
Eeuwenoude culturele bezienswaardigheden, subtropische badplaatsen, spectaculaire bergtoppen met sneeuw en vulkanen. Er is waarschijnlijk geen land ter wereld met zo’n grote verscheidenheid aan toeristische bestemmingen als Rusland. Men associeert het land vaak met eentonigheid en grauw of koud. Dit beeld wordt vaak geschept door het negatieve nieuws dat ons land bereikt. Echter is het land juist heel divers en kleurrijk en in de zomer ook lekker warm. Zo lenen Siberië en Kamchatka zich erg goed in de zomerperiode en kunt u in Moskou en Sint-Petersburg heel het jaar terecht. U kunt in de winter door de sneeuw lopen, genieten van een heerlijke wodkaproeverij om u op te warmen of een rit in de sneeuw maken met een arrenslee. Rusland kent grof genomen drie soorten landschap: de toendra, de taiga en de steppe. In het noorden liggen de uitgestrekte toendra’s die semipermanent bevroren zijn. Ten zuiden van de toendra ligt de taiga, een brede band van naaldbomen die het midden van Rusland omspant. Daarna volgt de steppe, een grote gordel van open grasland, die zich uitstrekt tot de Zwarte Zee. Ten zuiden van de steppe ligt er een gedeelte woestijnachtig landschap. Het meest vruchtbare gedeelte ligt ten zuiden van Moskou. Het merendeel van de bevolking is dan ook woonachtig in het westen van Rusland. 
Individueel: Rusland is nog relatief onontgonnen gebied voor de westerse toerist. Reden dat het land tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1999 nauwelijks individueel bereikbaar was. Die tijd is gelukkig voorbij. U kunt als individuele toerist in Rusland inmiddels staan en gaan waar u wilt, mits u over de juiste documenten beschikt. Het toerisme is vooral bekend in Moskou, de Gouden Ring en Sint-Petersburg, echter is er veel meer te zien dan deze prachtige steden. Indien u individueel reist, adviseren wij u een reisgids mee te nemen of het Russische alfabet vooraf te bestuderen. U zult ervaren dat veel Russen geen Engels spreken, daarom is het altijd handig u goed in te lezen. 
 
Ligging
Rusland spreidt zich over een groot deel van het noorden van het supercontinent Eurazië. Rusland bevindt zich op de noordelijke en centrale breedtegraden van het noordelijke halfrond. Rusland heeft een indrukwekkende omvang als grootste land ter wereld. Van west naar oost strekt het land zich uit van Kaliningrad (exclave) tot het eiland Ratmanov in de Beringstraat. Van noord naar zuid strekt het land zich over ongeveer 4500 km van de Arctische archipel Frans Jozefland tot aan de Kaspische Zee. Het land grenst aan Kazachstan, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Noord-Korea, China, Mongolië, Polen, Noorwegen en Finland.
 
Klimaat
Het grootste gedeelte van Rusland heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. Daarom is de beste reisperiode voor Rusland dan ook vanaf half april t/m half oktober voor het westen van Rusland. Indien u naar Siberië of Kamchatka reist, is de beste reisperiode juli en augustus. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
Het restaurant aanbod in de steden is groot en biedt de mogelijkheden om goed en lekker te eten. Overal zijn eetgelegenheden, cafés en bars in de stad te vinden. De restaurants in het centrum zijn duurder en accepteren creditcards als betaalmiddel, ook beschikken ze over een Engelse menukaart en Engelssprekend personeel. Nette kleding is verplicht. In de meeste restaurants kunt u Russische en Europese gerechten bestellen. Er zijn ook een aantal Georgische en Armeense wat kleinere cafés en restaurants met lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit. Houd er rekening mee dat de service normaliter veel sneller is dan bij ons en mogelijk kunnen de gerechten tegelijk geserveerd worden. 
Maaltijden:
Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet. Aan het ontbijt kunt u ook kennis maken met de beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room, de zogenaamde blini of oladi.
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. Kaviaar is zonder twijfel het bekendste dat de Russische keuken heeft voortgebracht. Koop nooit kaviaar op straat; het is vaak namaak! Traditionele Russische pannenkoeken met kaviaar (ikra) zijn zeer aan te raden, maar ook de uit het tsarenrijk van weleer stammende kip a la Kiev en Boeuf Stroganoff zijn zeer smakelijk. Verder staan er heerlijke salades en stevige soepen zoals borsjtsj of sji op de menukaart.
Drinken:
Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar. Sterke drank: De wereldberoemde Russische wodka staat in restaurants per gram op de menukaart. 50 gram staat gelijk aan een glaasje en wordt altijd geserveerd met voorgerecht (zakoeska). Het is ook een van de beste souvenirs met een blikje kaviaar om mee naar huis te nemen. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat je daarvan nooit zeker weet wat je koopt! Sjampanskoje is de Russische champagne, verkrijgbaar in de varianten 'zoet' en 'halfzoet'. Een derde typische drank is kvas, een licht gegiste brooddrank die zeer smakelijk is en bovendien ook goed tegen de dorst. Thee is een traditionele Russische drank en wordt geserveerd met jam en citroen. Koffie, cacao en melk zijn overal verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
Rusland heeft 220 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als thuis.
 
Tijdsverschil
Vanzelfsprekend omvat een uitgestrekt land als Rusland meerdere tijdzones. Met Moskou en St.-Petersburg bedraagt het verschil 1 uur in de zomer en 2 uur in de winter. 
 
Taal
In Rusland is de officiële taal het Russisch. Tegenwoordig spreken steeds meer mensen een beetje Engels en veel restaurants en cafés hebben ook een Engelse menukaart. Russen waarderen het zeer als je een paar woorden Russisch spreekt. De meeste Russen zullen hun best doen om je te helpen wanneer je de weg vraagt. Als je de Russische taal niet beheerst, is het verstandig om van tevoren op zijn minst het alfabet te bestuderen. Het Cyrillisch schrift, waarin het Russisch geschreven wordt, vertoont sterke gelijkenissen met het Grieks schrift en enige kennis hiervan is in de metro van Moskou en St.-Petersburg handig.
Het is dus zeker aan te bevelen u thuis alvast te verdiepen in dit Russisch alfabet (Cyrillisch alfabet), bijvoorbeeld via de site http://www.russischetaal.org/alfabet.html.
 
Bagage en kleding
Houdt u rekening met eventuele kledingvoorschriften voor de bezoeken aan de diverse kathedralen/kloosters.
In voorkomende gevallen dient u de armen/benen bedekt te houden en dienen de dames het hoofd te bedekken met bv. een sjaaltje.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van de foto- en visumpagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
Paspoort: 
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Tevens moeten er nog twee lege bladzijden naast elkaar zijn voor het visum. 
Visum: 
Het Russische visum zal Sovjet Reizen voor u regelen i.v.m. de benodigde uitnodigingsbrieven en vouchers. 
Voor het verkrijgen van het Russisch visum moeten deelnemers ook een bewijs overleggen waaruit blijkt dat de reiziger gedekt is voor medische kosten in de Russische Federatie. Dit bewijs kan helaas niet zijn: polissen, polisbladen, polisvoorwaarden etc. Het moet een separate verklaring zijn van de verzekeringsmaatschappij waarin de naam van de reiziger voorkomt, en de vermelding dat deze persoon een polis heeft die dekking geeft voor medische kosten, en dat die dekking geldig is voor de Russische Federatie. Aanduidingen als "Rusland", of "Wereldwijd" worden niet geaccepteerd. Dit betekent dus concreet dat de reiziger zelf een dergelijke brief bij zijn verzekeringsmaatschappij moet aanvragen, en mee moet sturen met het paspoort bij de aanvraag van de visa. Voor reizigers die via Sovjet Reizen hun reisverzekering afsluiten regelt Sovjet Reizen deze formaliteit.
 
De deelnemers aan onze reizen ontvangen na inschrijving de benodigde visumformulieren en nadere informatie over de te volgen procedure.
 
Douanebepalingen: 
Voordat u de Russische douane passeert, moet u een aankomst- en vertrekregistratieformulier invullen; dit wordt afgestempeld bij aankomst en dient u het tot het einde van de reis goed te bewaren. Meestal wordt dit formulier in het vliegtuig aan u overhandigd (het kan zijn dat u het formulier al voorgedrukt ontvangt van de douanebeambte), anders kunt u ze nog verkrijgen op de luchthaven van Moskou. Bij vertrek uit Rusland vult u het vertrekformulier in, dat u samen met het eerste (afgestempelde aankomstformulier), inlevert bij de douanebeambte. Het invoeren van vers fruit en groente is verboden, evenmin als drugs en wapens. Over het algemeen is het meenemen van een liter sterke drank en 250 sigaretten toegestaan. U mag een geldbedrag van omgerekend ca. € 10.000,- in Rusland in en uitvoeren. 
Voor het uitvoeren van antiek, munten, muziekinstrumenten, edelmetalen, kunstwerken, sieraden en boeken die voor 1975 zijn uitgegeven moet toestemming gevraagd worden bij het ministerie van Cultuur in Moskou (ul. Neglinnaya 8/10, kantoor 29) of Sint-Petersburg (Malaya Morskaya ul.17).
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, maar in de regel moet er wel voor bijbetaald worden. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monnik is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Rusland is de roebel (RUB). Op 01-11-2019 was de waarde van een euro ongeveer 70 RUB. De roebel bestaat uit 100 kopeken. In de praktijk zul je deze laatste niet gebruiken. Er zijn munten van 1, 2 en 5 roebel en bankbiljetten van 10, 50, 100, 500 en 1000 roebel. 
In Moskou en St.-Petersburg kunt u met een pinpas geld halen en met een creditcard grotere uitgaven doen. De bankautomaten bevinden zich bij vrijwel elk metrostation, verschillende plaatsen op straat en bijna binnen elk hotel. Cash geld blijft het makkelijkst, want travellercheques worden slechts beperkt geaccepteerd en het is zeer ongunstig om deze te verzilveren. Oud uitziende of gescheurde biljetten kunnen geweigerd worden. Op de internationale luchthaven van Moskou kun je met alle betaalmiddelen terecht. Hier kunt u ook Roebels aanschaffen evenals in de wisselkantoren (obmen valjoeti), maar bekijk de wisselkoersen van te voren goed, want wisselkoersen kunnen verschillen van plaats tot plaats. Banken zijn vaak alleen van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 17.00 uur. Wisselkantoren houden winkelopeningstijden aan en zijn vaak ook op zaterdag en zondag geopend. Bij het geld wisselen dient u het paspoort te tonen. Wellicht overbodig te zeggen, maar wissel nooit geld op straat. Het is officieel niet toegestaan aankopen te doen in buitenlandse valuta.
 
Let wel op!! dat u ervoor zorgt dat de pinpas geldig zal zijn in Rusland. Neem contact op met uw bank, zodat u er zeker van bent, dat u geld kunt opnemen bij de banken in Rusland. 
 
Zakgeld 
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw lunches, drankjes, optionele excursies en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van uw uitgavenpatroon. Het prijsniveau in Rusland ligt iets hoger dan thuis. De gemiddelde kosten per dag bedragen ongeveer € 50 per persoon.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Rusland om een fooi achter te laten, de richtlijn hiervoor is ca. 10% van het rekeningbedrag. Onze gidsen en chauffeurs in zowel Moskou en Sint-Petersburg verwachten aan het einde ook een fooi als zij het werk goed hebben gedaan. De fooi van de gids ligt ongeveer tussen de € 2,- en € 5,- per persoon per dag. 
 
Gezondheid
Wie in Rusland met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden.
 
Reisapotheek: 
In de steden is er eigenlijk bij elke hotellobby wel een apotheekkiosk te vinden. Hoewel er in zowel Moskou als Sint-Petersburg voldoende apotheken zijn, doet u er verstandig aan een kleine reisapotheek mee te nemen met pleisters, thermometer, jodium, pijnstillers, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET, een jeukverzachtende stift of zalf en middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Medicijnen dient u ten alle tijden in uw handbagage te vervoeren. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Post, internet en telefoon
Post: Post van Moskou en Sint-Petersburg naar Nederland of België doet er twee tot drie weken over. Brievenbussen zijn lichtblauw van kleur.
Internet: U kunt gebruik maken van het internet vanuit uw hotel, bij Post International, de vele internetcafés. In veel restaurants kunt u gebruik maken van Wifi internet.
Telefoon: Vanuit Moskou, Sint-Petersburg kunt u vanuit de telefooncellen makkelijk naar huis bellen, ook vanuit de hotellobby. Telefoonkaarten zijn te koop in de metrostations (vraag een kaart met een minimum bedrag van 100 roebels), bij kiosken en op postkantoren, maar niet alle kaarten werken in alle telefoons. Telefoneren vanuit de hotelkamers is erg duur en wij raden dat af. Wat betreft GSM: bij uw provider kunt u informeren wat de kosten zijn om in Rusland te bellen en gebeld te worden. Rusland heeft het internationale landennummer 007, Nederland 0031, België 0032.
 
Diversen
Bij de toegang tot b.v. de Hermitage of het Kremlin kunnen grote tassen of rugzakken geweigerd worden; u kunt deze dan ter plaatse tegen betaling veilig opbergen.
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in de grote steden van Rusland is goed geregeld. In Moskou en Sint-Petersburg rijdt de metro die regelmatig vertrekt. Indien u tussen 2 steden in Rusland reist, kunt u dit het beste doen met de trein of met een binnenlandse vlucht. Dit is afhankelijk van de afstand dat u wenst te overbruggen. De Russen zijn erg stipt en er komen weinig vertragingen voor. Zorg dan ook altijd dat u op tijd aanwezig bent voor uw trein. 
 
Kaarten voor voorstellingen
In Rusland is er een levendige handel in kaartverkoop voor ballet en theater voorstellingen. Op het moment dat u akkoord gaat met de prijs van een entreekaartje, zit u hieraan vast ongeacht de officiële gepubliceerde prijs. U kunt er altijd voor kiezen om zelf naar het theater te gaan. Sovjet Reizen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de verkoop en aankoop van dergelijke kaarten. Elke tussenpersoon, inclusief gids, wil hieraan geld verdienen en dit is gebruikelijk in de Russische cultuur. 
 
Veiligheid
Op straat is het in Rusland veilig. Neem altijd uw paspoort met de registratiekaart mee als u uw hotel verlaat. In verband met de veiligheid in de grote steden kunt u op straat aangehouden worden door de Russische politie. U wordt dan verzocht uw paspoort met een registratiestempel (die krijgt u bij aankomst in het hotel) te tonen. Er lopen soms beveiligingsagenten rond in winkels en hotels. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel eens voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten. Sluit in de nachttrein van Moskou naar Sint-Petersburg de coupédeur af met de grendel. Voorwerpen van waarde kunt u veilig in de kastjes van de onderste bedden of in het bagagerek boven de deur van de coupé bewaren. Diefstal kan voorkomen, met name in en nabij de metro of in een mensenmassa. Let in Rusland, net als thuis, op uw waardevolle spullen. Houd paspoort, geld en andere reisdocumenten altijd veilig bij u of laat ze achter in de kluis van het hotel. Het is aan te raden, een aparte portemonnee te hebben met kleingeld, zodat u niet steeds met grote biljetten hoeft te betalen. Toch zal Rusland beslist geen land zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Trinity-Sergiev klooster in Sergiev-Posad
- Bolgar historisch en architectonisch complex
- Kerk van de Hemelvaart in Kolomenskoye
- Citadel, de oude stad en het fort van Derbent
- Novodevichy klooster
- Het Kremlin van Kazan
- Historisch stadscentrum van Sint-Petersburg met zijn monumenten
- Historische monumenten van Novgorod en omgeving
- Historisch centrum van Yaroslavl
- Kizhi
- Kremlin en Rode Plein in Moskou
- Witte monumenten van Vladimir en Suzdal
 
Nationale feestdagen
Russische feestdagen hebben zowel een christelijke, een heidense als een nationalistische en communistische oorsprong. De ‘rode’ feestdagen zijn sterk op hun retour, terwijl de christelijke steeds meer een vooraanstaande plaats innemen in de samenleving. Veruit de belangrijkste feestdag is de nieuwjaarsviering, die onder het communisme de plaats van het orthodox-christelijke kerstfeest innam, omdat dit verboden werd. Inmiddels mag het orthodox-christelijk kerstfeest weer gevierd worden en dat gebeurd op steeds grotere schaal op de nacht van 6 op 7 januari. Dit geldt ook voor het orthodox-christelijke paasfeest. De viering hiervan is een indrukwekkend ritueel dat al ’s avonds begint met het eten van oud-Russische gerechten als Tvorok Pascha en Koelisj. Daarna gaat men naar een kerkdienst en wordt er driemaal om de kerk gelopen en zingen ze liederen. Ook de volgende dag zijn er veel kerkdiensten. Tegenwoordig wordt de Dag van de Lente en de Dag van de eenheid van het volk gevierd op 4 november en de dag van de verzoening en samenwerking op 7 november. Andere belangrijke feestdagen zijn onder meer 21 februari, dag van de beschermers van het vaderland, 8 maart internationale vrouwendag en 9 mei, de dag van de overwinning
Belgische ambassade Moskou
Malaja Moltsjanovka 7, 121069 Moskou, tel: +7-495 7800331, 
@: Moscow@diplobel.org, www.diplomatie.be/moscownl/default.asp 
 
Russische ambassade in Brussel 
Avenue de Fré 66, 1180 Brussel, tel: 02-3743400, 
@: amrusbel@skynet.be, www.belgium.mid.ru/roscentr_ned.html 
 
Nederlandse ambassade Moskou
Kalasjni Pereoelok 6, 131000 Moskou, tel: +7-495 7972900, 
@: mos@minbuza.nl, www.netherlands-embassy.ru
 
Nederlands consulaat Sint-Petersburg
Naberezjnaja reki Mojki 11, 191186 Sint-Petersburg, tel: +7-812 3340200, 
@: pet@minbuza.nl, www.nlcg.spb.ru
 
Russische ambassade Den Haag
Andries Bickerweg 2, 2517 JP Den Haag, tel: 070-3468888, 
@: ambrusnl@euronet.nl, www.netherlands.mid.ru/eng.html