10-Daagse Nederlandstalige rondreis Wit-Rusland
v.a. € 2189,00 p.p.

10-Daagse Nederlandstalige rondreis Wit-Rusland

Tijdens deze 10-daagse rondreis Wit-Rusland ontdekt u een niet-alledaagse vakantiebestemming. Nochtans is het een boeiend en veilig vakantieland met een bittere geschiedenis waar alleen al in de periode ’41-’45 ruim een derde van de bevolking omkwam. Het recente verleden ziet u terug in de vele, indrukwekkende oorlogsmonumenten en de kenmerkende stadsarchitectuur van de heropbouw. Minsk is een aangename stad die opvallend veel te bieden heeft. In het uitgestrekte land vindt u bossen en graanvelden met historische kastelen die herinneren aan de gloriedagen. Laat u verrassen in dit voor velen onbekende land tijdens deze 10-daagse Nederlandstalige rondreis Wit-Rusland.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met Belavia of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Nederlandstalige reisbegeleiding en ervaren Engelssprekende lokale gids
• Overnachtingen in comfortabele 3-sterrenhotels o.b.v. logies/ontbijt
• Verzorging op basis van halfpension (lunches)
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimum aantal deelnemers: 8
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.
• U dient een Engelstalig verzekeringsbewijs in uw bezit te hebben op reis. 

 

Dag 1 – Minsk
Vandaag vertrekt u naar Minsk. Bij aankomst op de luchthaven staat de transfer klaar om u naar het hotel te brengen. Overnachting in Minsk.
 
Dag 2 – Minsk
Minsk mag dan als hoofdstad niet zo bekend zijn, toch heeft de stad veel meer te bieden dan u zou vermoeden. De stad wordt voor het eerst genoemd in 1067 onder de naam Mennesk en groeide in de 17e eeuw uit tot een belangrijke handelsstad. In de Tweede Wereldoorlog werd Minsk grotendeels vernietigd. Na de oorlog werd de stad herbouwd met als resultaat een groene stad met brede straten, monumenten en statige gebouwen, dat kenmerkend is voor het Sovjettijdperk. Deze nostalgie wordt afgewisseld met een meer Europese sfeer van gezellige restaurants, bars en enkele historische gebouwen uit het rijke verleden. Tijdens de stadstour krijgen we de belangrijkste bezienswaardigheden te zien zoals het Onafhankelijkheidsplein, waar u een goed beeld krijgt van de bouwstijl tijdens het bewind van Stalin en waar Lenin nog steeds op zijn voetstuk staat. Aan dit plein ligt de katholieke kerk van Sint-Simon & Helena die aan het begin van de 20e eeuw gebouwd is in opdracht van de adellijke Poolse familie. Het opvallende rode bouwwerk heeft lange tijd gediend als cinema en opslagruimte maar werd in 1990 teruggegeven aan de Katholieke Kerk. Het interieur is volledig gerestaureerd en de kerk is nu een belangrijk centrum van het religieuze, culturele en sociale leven in Minsk waar het katholieke geloof onder de jongeren groeit. De Kathedraal van de Heilige Geest is de hoofdkerk van de Wit-Russische orthodoxe kerk en is oorspronkelijk gebouwd in de 17e eeuw toen het land onderdeel uitmaakte van het Poolse-Litouwse Gemenebest. De opvallende witte kathedraal staat in het herbouwde historische stadshart waar tegenwoordig veel evenementen plaatsvinden. In de kathedraal worden wonderbaarlijke gebeurtenissen aan het icoon van moeder Maria toegekend.
Aan de overzijde van de rivier ligt het Eiland van Tranen, een indrukwekkend monument ter nagedachtenis aan de gevallenen tijdens de Afghanistan oorlog. Het is een plaats waar veel Wit-Russen komen om hun eer te bewijzen aan hun soldaten. Na de lunch brengen we een  bezoek aan het Nationaal Kunstmuseum. In de oorlog raakte het museum haar gehele collectie kwijt door diefstal en vernieling. Inmiddels herbergt het museum ruim 30.000 kunstwerken waaronder iconen en Wit-Russische kunst uit de 19e en 20e eeuw. Tevens ziin er enkele werken van Chagall te bewonderen. Overnachting in Minsk.
 
Dag 3 – Minsk – Khatyn  Vitebsk
Na het ontbijt verlaten we Minsk en gaan naar de oude handelsstad Vitebsk, die op 280 km ten noordwesten van Minsk nabij de grens met Rusland ligt. Op 60 km ten noordoosten van Minsk ligt één van de meest aangrijpende monumenten die herinneren aan de wreedheid van de Tweede Wereldoorlog. Op 22 maart 1943 omsingelden de nazi's, na een nabijgelegen schermutseling waarbij een Duitse officier omkwam, het rustige dorpje Khatyn. De inwoners werden gedwongen opgesloten in een schuur, waarna deze in brand werd gestoken. Op 1 persoon na, kwam iedereen om. Helaas staat deze gebeurtenis niet op zich in Wit-Rusland. Ruim 600 dorpen ondergingen hetzelfde lot en 186 van deze dorpen zijn nooit meer herbouwd en letterlijk van de kaart verdwenen. Als een achtervolgende herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog, is dit monument uitgegroeid tot een van de belangrijkste plaatsen in Wit-Rusland. Wij reizen verder naar Vitebsk, dat wordt gezien als de culturele hoofdstad van Wit-Rusland. Net als veel andere steden in deze regio heeft de stad veel te lijden gehad onder invasies en oorlogen. Napoleon stak de stad in brand toen hij zich in 1812 terug trok uit Moskou en na het verjagen van de Duitsers in 1944 lag Vitebsk opnieuw vrijwel geheel in puin. De stad heeft niet alleen een treurige achtergrond, het is ook de stad van de kunst en van Marc Chagall. Deze wereldberoemde schilder werd in 1887 geboren in een eenvoudig Joods gezin en hoewel hij grote delen van zijn leven doorbracht in Sint-Petersburg, Moskou, Parijs en New York, bleef Vitebsk een belangrijke rol spelen in zijn werk. In veel schilderijen komen de pleinen en huizen van zijn geboorteplaats terug. Het centrum van Vitebsk is klein en overzichtelijk en de wandelstraten met terrassen zorgen voor een gezellige sfeer. We bekijken het Paleis van de Gouverneur en het oude stadshuis uit de 18e eeuw. Aan het einde van de middag heeft u vrije tijd om een terrasje te doen of de stad op eigen gelegenheid verder te bekijken. Overnachting in Vitebsk.
 
Dag 4 – Vitebsk – Polotsk – Minsk
Polosk was in het verleden de hoofdstad van het hedendaagse Wit-Rusland. Samen met Kiev en Novgorod was het één van de grootste steden van de regio. Nu is Polotsk een slaperig, maar leuk provinciestadje. We bezoeken de Sofia kathedraal en het klooster van de heilige Ephrosinia. Vervolgens wandelen we verder door het in stalinistische stijl herbouwde centrum langs de oude houten huizen aan de rivier. In de middag rijden we door de eindeloze bossen en velden terug naar Minsk waar we in de avond aankomen. Overnachting in Minsk.
 
Dag 5 – Minsk
Vandaag beginnen we met een bezoek aan het Oorlogsmuseum van Wit-Rusland, officieel het Museum of the Great Patriotic War. Het museum, dat tot de belangrijkste oorlogsmusea ter wereld wordt gerekend, is sinds 2014 gevestigd in een opvallend gebouw aan het Heldenplein. Voor het gebouw staat een grote zuil, bestaande uit 4 rechtopstaande pilaren die aantal oorlogsjaren symboliseren alsook de legers die deelnamen aan de bevrijding van Wit-Rusland. De 11 fonkelende opstaande tegels staan voor de overwinning en de 1.100 dagen van de bezetting van Minsk. Aan de hand van ruim 8.000 voorwerpen wordt het verloop van de oorlog in Wit-Rusland verteld. De expositie eindigt in de Hal van de Overwinning die zich direct bevind onder de glazen koepel die de Rijksdag symboliseert waar het Sovjetleger de vlag plaatste. Het bezoek aan het museum neemt circa 2 uur in beslag. Na de lunch heeft u de middag ter vrije besteding. Overnachting in Minsk.
 
Dag 6 – Minsk – Brest
We laten Minsk wederom achter ons en reizen naar Brest in het zuidwesten van Wit-Rusland. Vandaag krijgt u een goed beeld wat een leeg en uitgestrekt land Wit-Rusland eigenlijk is. Onderweg maken we een uitstap naar het kasteel van Neshvizh. Het kasteel is het residentiële paleis van de familie Radziwill, een Poolse adellijke familie stammend uit de 15e eeuw met haar wortels in Litouwen. Het kasteel dateert uit het midden van de 16e eeuw en tot 1939 woonde de familie hier. Nadat Wit-Rusland werd toegevoegd aan de Sovjet-Unie deed het kasteel dienst als sanatorium. In 2005 werd het kasteel op de UNESCO Werelderfgoedlijst  geplaatst. In Neshvizh bezoeken we ook de rijk gedecoreerde Corpus Christi kerk, waar het familiegraf van de familie zich bevindt. De barokke kerk is één van de oudste barokke bouwwerken buiten Italië. Aan het einde van middag komen we aan in Brest, nabij de grens met Polen. Overnachting in Brest.
 
Dag 7 – Brest
Brest kent een roerige geschiedenis en is de afgelopen 100 jaar meerdere malen van eigenaar veranderd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam het Duitse Keizerrijk de stad over van de Russen tot het in 1919 bezit werd van Polen. In 1939 vielen de Duitsers de stad opnieuw aan maar dit keer viel de stad na enkele maanden in handen van de Sovjet-Unie. In 1941 verdedigden de Sovjet-soldaten het grote fort van Brest gedurende 6 weken tegen de Duitsers. De soldaten overleefden de slag niet, maar de stad verdiende er wel de Sovjet eretitel “Heldenstad” mee, samen met nog 12 andere steden in de voormalige Sovjet-Unie. Na de conferentie van Jalta werd de overwegend Poolse bevolking verdreven en de stad toegevoegd aan de Wit-Russische SSR. Sindsdien is de stad binnen de grenzen van Wit-Rusland gebleven. Tegenwoordig is Brest een gezellige stad en tijdens de stadswandeling komen we meer te weten over de turbulente geschiedenis. We passeren o.a.de Byzantijnse Nikalaivsky kerk, de oudste kerk van de stad, de St. Nikolaiv kerk, de Poolse katholieke kerk van Sint Cristopher en de orthodoxe Sint Simon Kathedraal. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan het Brest fort, de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. In de middag staat een bezoek aan het eerste nationale park van het land, Belovzhskaya Pushcha, op het programma. Dit uitgestrekte bos is het leefgebied van ruim 70 verschillende diersoorten, 300 vogelsoorten en de grootste populatie van bizons in Europa. Van meer dan 1000 bomen wordt de leeftijd geschat tussen de 300 en 600 jaar. In het unieke ecosysteem gedijen vele plantensoorten waaronder honderden (korst)mossen en schimmels. Overnachting in Brest.
 
Dag 8 – Brest – Grodno
Vandaag rijden we verder noordwaarts richting Grodno. De rit naar Grodno voert over stille achterwegen door bossen en heuvels, langs meren, vennebossen en kleine, rustige dorpjes. Na aankomst in de stad, beginnen we met een stadstour. Grodno is een oude stad die in de loop der eeuwen bij verschillende rijken behoorde, waaronder Polen, Duitsland, Zweden, Rusland en Litouwen. In tegenstelling tot veel Wit-Russische steden heeft het centrum van Grodno de Tweede Wereldoorlog zonder al te veel schade overleefd en dit betekent dat het centrum haar historische karakter heeft weten te behouden. De stad is gekend om haar kerken en kastelen die variëren in bouwstijl van gotiek tot barok. Tijdens de stadstour krijgen we een goed beeld van de stad waar met name de St. Francis Ksavery kerk opvalt. Overnachting in Grodno.
 
Dag 9 – Grodno – Minsk
Na het ontbijt rijden we terug naar Minsk. Op korte afstand van Grodno bezoeken we de versterkte kerk van Muravanka. Samen met de kerken van Suprasl en Synkavichy vertegenwoordigt het fort de vestingkerken van Wit-Rusland uit de 15e en 16e eeuw. De rechthoekige bouwwerken worden geflankeerd door hoektorens en aan de bovenzijde bevinden zich de schietgaten ter verdediging. Na dit bezoek gaan we verder naar één van de mooiste kastelen van het land, het Mir Kasteel. Het Mir kasteel werd aan het einde van de 15e eeuw gebouwd in gotische stijl, maar nadat graaf Radziwil het kasteel in 1568 had overgenomen, werd het verbouwd in renaissance stijl. Later werden er barokke elementen aan toegevoegd. Het kasteel wordt gezien als testament van de turbulente geschiedenis van deze regio en is daarom in het jaar 2000 toegevoegd aan Werelderfgoedlijst van UNESCO. Overnachting in Minsk.
 
Dag 10 – Minsk
Vandaag is er een einde gekomen aan uw reis door het bijzondere Wit-Rusland. Transfer naar de luchthaven voor uw vlucht huiswaarts.
Tijdens uw 10-Daagse Nederlandstalige rondreis Wit-Rusland verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Minsk - Hotel Planeta

Hotel Planeta
Dit bekende hotel in Sovjetstijl ligt centraal in Minsk tegenover een park en het imponerende museum van de Tweede Wereldoorlog in Wit-Rusland. In circa 20 minuten wandelt u langs de Svislach rivier naar het centrum van de stad.

Facilitetien:
Het hotel beschikt over meerdere restaurants, een bar en welnesscentrum. bankautomaat en wasservice. Er is gratis wifi.

Kamers:
De kamers zijn netje ingericht en zijn voorzien van flatscreen televisie, minibar, bureau en airconditioning. Badkamer met bad of douche en toilet. 
 

Vitebsk - Hotel Eridan

Hotel Eridan
Het hotel is gehuisvest in een monumentaal pand en ligt in het historisch centrum van Vitebsk, aan de linkeroever van de Dvina rivier. In het hotel is veel aandacht besteed aan details die het hotel een unieke sfeer geven.

Faciliteiten:
Het hotel heeft een restaurant, een sauna en een klein ontspanningsbad.  In het hele hotel is gratis wifi.

Kamers:
De nette kamers beschikken over televisie,  koelkastje en airconditioning. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.
 

Brest - Hotel Vesta

Hotel Vesta
Dit nette hotel ligt in het centrum van Brest op slechts 10 minuten wandelen naar de winkelstraat Sovietskaya en een kwartier van het Fort Brest

Faciliteiten:
In het restaurant serveert met Europese, Russische en Wit-Russische gerechten.  In delobby bar kunt u 24 uur per dag drankjes en snacks kopen. Daarnaast beschikt het hotel over een wasservice, kluisjes bij de receptie en wifi in het hotel. Parkeergelegenheid bij het hotel.

Kamers:
De kamers hebben hebben een huiselijke sfeer en zijn voorzien van televisie,zit en  koekast. Badkamer met bad en douche, toilet en haardroger.

Grodno - Hotel Neman

Hotel Neman
Hotel Neman heeft een zeer centrale ligging in het centrum van de stad. De imposante 17-eeuwse kathedraal ligt aan hetzelfde plein op enkele minuten wandelen.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over 2 restaurants (klassiek en 'pub-stijl), een coffeeshop, sauna en wasservice.

Kamers:
De ruimte kamers zijn voorzien van flatscreen televisie, koelkast, wifi en airconditioning. Badkamer met douche, toilet en haardroger. Sommige kamers beschiklken over een Frans balkon.
 

Algemeen
Wit-Rusland, dat ook Belarus wordt genoemd, is een land in Oost-Europa dat ten tijde van de koude oorlog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Het land wordt, sinds de val van de muur, geleid door president Alexander Lukashenko. Wit-Rusland heeft vele jaren in de schaduw van buurland Rusland gestaan maar de laatste jaren weten meer en meer toeristen de weg te vinden naar Wit-Rusland. Diegene die de moeite nemen om dit land te bezoeken worden beloond voor hun moeite. Wit-Rusland is namelijk een land met een unieke geschiedenis, een rijk cultureel erfgoed en een prachtige natuur, dat zorgvuldig beschermd wordt. Bovendien is het de plek om een beeld te krijgen van een voormalige Sovjetrepubliek. 
 
Ligging
Wit-Rusland is gelegen tussen Rusland, Oekraïne, Polen, Litouwen en Letland. In het zuiden van Wit-Rusland ligt Oekraïne, in het oosten grenst het aan Rusland en aan het westen aan Polen, Litouwen en Letland. Wit-Rusland ligt op de Oost-Europese vlakte. De grootste rivieren zijn de Dnjepr, de Beresina, de Prypjat en de Memel. Wit-Rusland heeft meer dan 10.000 meren, de grootste is Narac in het noorden. In het zuiden ligt een groot moerasgebied, dat ook wel de long van Europa wordt genoemd. Ongeveer 40 % van het land wordt gebruikt voor landbouw en de rest bestaat uit bossen, meren en rivieren. De vegetatie bestaat voornamelijk uit berken, dennen, eiken, espen en sparren. 
 
Klimaat
Wit-Rusland heeft een gematigd landklimaat. De beste reisperiode is dan ook van april t/m oktober.
 
Religie
Tijdens de Sovjet-Unie mocht er geen religie worden uitgevoerd in Wit-Rusland en werden de kerken omgebouwd tot bioscopen, musea, sporthallen etc. Aan het einde van de jaren 80 zorgde de Perestrojka ervoor dat mensen weer naar de kerk mochten. Momenteel is de Russisch-orthodoxe kerk de grootste geloofsgemeenschap en 70 % van de bevolking is hierbij aangesloten. De Wit-Russische-orthodoxe kerk is gehoorzaam aan de Patriarch van Moskou. Daarnaast is 20% van de bevolking katholiek. Voor de rest zijn er kleine groepen protestanten, joden en moslims. 
 
Eten en drinken
De authentieke keuken in Wit-Rusland is over het algemeen stevig van aard. Maar net als in elk Europese land treft u er tal van trendy restaurants met de meest gevarieerde gerechten. 
 
De belangrijkste drank die wordt gedronken is wodka. Daarnaast kunt u ook het zeer pittige kruidendrankje Beloveshskaya Bitter proberen. Wit-Rusland produceert ook eigen wijnen en schuimwijnen. 
 
Elektriciteit
In Wit-Rusland hebben ze dezelfde stekkers en voltage.
 
Tijdsverschil
In Wit-Rusland is het hele jaar door 1 uur later dan thuis.
 
Taal
De officiële talen zijn Wit-Russisch en Russisch. De jongere generatie spreekt wel Engels, omdat dit ook op school gegeven wordt. Mocht u dus een praatje willen maken, spreek dan de wat jongere bevolking aan. 
 
Bagage en kleding
Voor Wit-Rusland gelden geen bijzondere kledingseisen. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen voor het betreden van een kerk.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagagevoorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
U heeft een geldig paspoort nodig welk nog 3 maanden geldig dient te zijn na vertrek uit Wit-Rusland. Dit geldt ook voor doorreizen doorheen Wit-Rusland, zoals treinreizen op populaire routes als Warschau-Moskou en Sint-Petersburg – Kiev. Sinds 1 september 2012 kan dit visum niet meer op de luchthaven verkregen worden. U dient dit vooraf bij de Wit-Russische ambassade of consulaat-generaal aan te vragen.
 
Sinds 01-08-2018 is er een visumvrije regeling voor toeristen die maximaal 30 dagen naar Wit Rusland gaan en aankomen en vertrekken met vliegtuig in/vanaf Minsk. Bij aankomst dient u het geldige paspoort te tonen, een Wit-Rusland verklaring van uw ziektekostenmaatschappij in het Engels en een financieel aantoonbaar bewijs dat u € 25,- per dag heeft tijdens uw verblijf in Wit-Rusland. Dit kunt u dus tonen met een kopie van uw bankrekening of cash. 
 
Fotograferen en filmen
Het fotograferen van bezienswaardigheden is meestal toegestaan evenals het fotograferen in het museum. Het is verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Als u de bevolking wilt fotograferen, vraagt u dan eerst om toestemming.
 
Geldzaken
De munteenheid in Wit-Rusland is de Wit-Russische roebel (BYR). De roebel is onderverdeeld in 100 kopeken en wordt uitgegeven in biljetten van 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 1.000, 500, 100, 50, 20 en 10 roebel. Roebel- of kopekenmunten worden niet uitgegeven. In Wit-Rusland kunt u in de grotere steden redelijk terecht met uw bankkaart met Maestro- of Cirrus-logo of creditcard. Doorheen het land treft u bankautomaten aan. , maar daarbuiten kan het soms wat lastiger zijn om een pinautomaat te vinden. De wisselkoers is € 1,- is 2,28 Wit Russische Roebel BYN (01-11-19).
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Wit-Rusland om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
De gids, chauffeur en reisbegeleiding in Wit-Rusland verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is € 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisbegeleiding. 
Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
 
Gezondheid
Er gelden geen verplichte vaccinaties. Wel wordt er aanbevolen om een vaccinatie van Hepatitis A en DTP te nemen voordat u afreist naar Wit-Rusland. Wij adviseren u voor de actuele stand van zaken naar uw huisarts te gaan. Tevens is het niet aan te raden om water uit de kraan te drinken.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Veiligheid
Er zijn momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico’s verbonden aan reizen in Wit-Rusland. Voor een actueel reisadvies kunt u altijd kijken op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 
 
Openingstijden
De musea zijn geopend van 10:00 uur tot 19:00 uur, winkels van 09:00 uur t/m 21:00 uur en het grote winkelcentrum is geopend van 09:00 t/m 22:00 uur. Veel souvenirs kunt u kopen in één van de galerieën van Minsk zoals Slavutast en Slavutyya Maistry bij de Trinity Hill.
 
Post, internet en telefoon
Wij adviseren om uw post in te leveren bij een officieel postkantoor in Minsk. Het duurt gemiddeld 2 weken voordat een brief of kaart aankomt in de Benelux. 
 
Internet is overal beschikbaar. In Minsk zijn diverse internetcafés en alle hotels en de meeste restaurants bieden internet aan. Op delen van internet oefent de overheid censuur uit, vooral politiek gerelateerde onderwerpen. Alle internettoegang verloopt via het staatsbedrijf BelTelecom. Op deze manier wordt internet gecontroleerd. 
 
Telefoneren: U kunt uw eigen mobiele telefoon gebruiken. Check voordien bij uw provider wat de kosten voor roaming zijn. Er is een 4G-netwerk. Het internationaal toegangsnummer voor Wit-Rusland is +375. 
 
Openbaar vervoer
De internationale luchthaven van Minsk ligt op ca. 43 km van Minsk. Hoewel er bussen rijden vanaf het vliegveld naar het centrum van Minsk is het een uitdaging op met het openbaar vervoer te reizen. U bent minimaal 1 uur onderweg en de bussen rijden niet vaak en het is lastig om een halte te vinden. Wij adviseren dus om vooraf een privé transfer te regelen. In Minsk zelf is er een uitgebreid netwerk van bussen, trolleybussen en de metro. Indien u van plan bent om met het openbaar vervoer te reizen, dan is een kaart geldig voor meerdere dagen een optie. Het is echter ingewikkeld deze te halen, wij adviseren in dit geval hulp bij uw hotel te vragen. In Wit-Rusland zelf kunt u met de shuttlebus tussen de grotere steden reizen. Een andere mogelijkheid is om met de trein tussen sommige steden te reizen of tussen Minsk en een andere buitenlandse stad.  
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Mir Kasteel
- Kasteel van Neshvizh
- Geodetische boog van Struve
 
Nationale feestdagen
Wit-Rusland kent de volgende officiële feestdagen: Nieuwjaar (1 januari), Russisch-orthodox kerstmis (7 januari), Internationale vrouwendag (8 maart), Dag van de arbeid (1 mei), Dag van de overwinning (9 mei), Dag van de onafhankelijkheid (3 juli), Dag van de Oktoberrevolutie (7 november) en Kerstmis (25 december). Andere belangrijke feestdagen in Wit-Rusland is Maslenica, het boterfeest, Pasen ofwel de Grote Dag, Radunitsa, Dag van Georgi op 6 mei, Kapallje (nacht 6 op 7 juli), Feest van het redden van de appels op 19 augustus, het oogstfeest op 28 augustus en Pakrovy op 14 oktober. 
 
Belgische Consulaat in Minsk
Belarus Prospekt Masharova 54-94 Minsk, Belarus, tel: +375-172931944
consulbel@tut.by
 
Wit-Russische ambassade in Elsene
Molierelaan 192, 1050 Elsene, tel: 02-3400270
 
Nederlandse Ambassade in Wit-Rusland
De Nederlandse ambassade is gevestigd in Ul. Myasnikova 70 220030 Minsk, bereikbaar via +375 17 200 1866
msk@minbuza.nl
 
Wit-Russische ambassade in Den Haag
Groot Hertoginnelaan 26, 2517 EG Den Haag, tel: 070-3028031