10-Daagse Nederlandstalige rondreis Slovenië
v.a. € 2399,00 p.p.

10-Daagse Nederlandstalige rondreis Slovenië

Onze Nederlandstalige groepsreis door Slovenië laat u kennis maken met een klein land dat alles in zich heeft: bergen, meren, kastelen, oude steden, wijnvelden en kust. En dat alles op korte afstand van elkaar. Wij zien tijdens deze reis de prachtige art nouveau hoofdstad Ljubljana, bezoeken het wereldberoemde meer van Bled, maken een rit per trein door de grotten van Postoijna en reizen over de wijnroute bij Jeruzalem. Met deze verzorgde reis geniet u van een onbezorgde vakantie in het mooie Slovenië. 

6 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met Transavia of gelijkwaardige luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Nederlandssprekende lokale gids
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Verzorging op basis van halfpension
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 6
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen

 

Dag 1 – Ljubljana – Skofja Loka – Bled  
Vandaag vliegt u naar Ljubljana. Na aankomst op de luchthaven wordt u verwelkomd door uw Nederlandstalige gids en vertrekken we naar de Julische Alpen die vanuit het vliegtuig en vanaf de luchthaven goed zichtbaar zijn. Op korte afstand van de luchthaven ligt het fraaie, middeleeuwse stadje Skofja Loka.  Het stadje werd gevestigd op een natuurlijk terras tussen de kasteelheuvel en de lager gelegen Sora rivier en genoot zo natuurlijke bescherming. Zo kon men de belangrijke verkeersroute naar Italië bewaken.  Het historische centrum  met oude gildehuizen en het middeleeuwse kasteel zijn prima te voet verkennen. Wij bezoeken het Skofja Loka kasteel dat fier boven het stadje uitsteekt en dat het interessante Skofja Loka museum huisvest. Archeologie en kunst tonen de rijkdom van dit voormalige bisdom. Onder de kasteelheuvel ligt het Mestni  Plein met zijn kleurrijke gevels en rijke architectonische details. Sinds Skofja Loka zijn hoogtepunt bereikte tijdens de late gotiek en renaissance, zien wij in het centrum talloze stenen portalen en ramen en schilderachtige binnenplaatsen. De stenen brug behoort tot de oudste  bruggen van middeleeuws Europa. In het nabijgelegen Pustal bezoeken wij Nacetova Hisa. Deze oude boerderij is een prachtig voorbeeld van een oude boerderij met een zwarte keuken en is sinds het midden van de 18e eeuw niet wezenlijk veranderd. Voordat we in Bled aankomen brengen we nog een bezoek aan het ijzersmeedmuseum in Kropa.  Dit was het belangrijkste ambacht in dit heuveldorp en de regio. Diner en overnachting in Bled.
 
Dag 2 – Bled – Bohinj – Radovljica – Bled 
Het mondaine Bled staat bekend om het gelijknamige gletsjermeer en het iconische kasteel dat vanaf een rots uitkijkt over het schilderachtige meer. Een klein eiland in het midden van het meer is de thuisbasis van de Maria Pelgrimskerk die wij met een boottochtje bereiken.  Vervolgens bezoeken we het 16e-eeuwse kasteel  dat een binnenplaats heeft en een kleine kapel met fresco’s. In de zuidvleugel is een museum gevestigd. Vanaf de 130 meter hoge rots hebben wij een mooi uitzicht op het meer en  de bergen.  Wij rijden verder naar het meer van Bohinj in het Triglav National Park.  Dit is het grootste permanente meer van Slovenië en wordt gevoed door de Savica rivier. Aan de oever staat een standbeeld van de legendarische Goldhorn Zlatorog, de gems met de gouden hoorn, dat een belangrijk symbool  van de regio. Wij genieten van het natuurschoon voordat we verder gaan naar Rodovljica.  In de belangrijke laatmiddeleeuwse stad zijn tal van culturele en historische bezienswaardigheden. We sluiten de dag af met een bezoek aan de prachtige smalle Vintgar kloof. De 1,6 km lange kloof is gevormd door de Radovna rivier en een goed pad brengt ons langs steile hellingen, watervallen, houten bruggen en bossen naar de 16 meter hoge Sum waterval. Overnachting in Bled. 
 
 
Dag 3 – Bled – Cerkno – Idrija – Portoroz
Na het ontbijt rijden we verder naar Ijdrija via Cerkno. In Cerkno bezoeken we het Franja partizaanziekenhuis, een cultureel monument van nationaal belang en vermeld op de lijst van werelderfgoed UNESCO. Vanwege zijn symbolische waarde en zijn rol in de Europese geschiedenis en cultuur ontving het partizaanziekenhuis in 2015 opnieuw het Europese erfgoedlabel. Franja is een uniek voorbeeld van gezondheidszorg tijdens bijzondere omstandigheden en daarnaast een symbool van menselijkheid, solidariteit en kameraadschap onder de lokale bevolking, ziekenhuispersoneel en gewone soldaten, die vochten tegen het fascisme. Aansluitend verder naar Idrija. Idrija is niet zomaar een stadje in de diepe vallei van de rivier Idrijca. Het is tevens een Alpenstad en vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat terwijl de stad voor Sloveense begrippen vrij jong is. Terwijl de meeste stadjes terug gaan tot de middeleeuwen, de Romeinse tijd of nog ouder, is Idrija slechts 500 jaar oud en ontstaan door de mijnbouw. Hier bezoeken we de Antonijev Rov Mercury mijn. Nadien rijden we door naar Portoroz. Diner en overnachting in Portoroz. 
 
Dag 4 – Portoroz – Secovlje – Izola – Piran – Portoroz 
De kust van Slovenië is klein maar heeft samen met het achterland veel te bieden.  Portoroz is een mondaine badplaats met diverse  spa-resorts.  Vanuit Portoroz maken we excursie naar het aangrenzende Secovlje Saline Nature Park.  In dit natuurpark op de grens met Kroatië ligt de grootste Sloveense zoutverdampingsvijver.  Hier wordt zout nog op traditionele wijze met de hand gewonnen. Daarnaast staat het natuurreservaat ook bekend om de vele soorten planten en vogels.  Vervolgens gaan we naar Izola, één van de 3 havensteden aan de Sloveense kust.  We maken een wandeling door de historische binnenstad waar wij o.a. de Sint Mauruskerk met de gotische klokkentoren zien. Met de boot gaan wij vervolgens naar het pittoreske en autoluwe Piran dat met haar pastelkeurige monumenten, smalle straten en mediterrane sfeer veel gelijkenissen heeft met Venetië. Overnachting in Portoroz. 
 
Dag 5 – Portoroz – Hrastovlje – Skocjan – Portoroz
Na het ontbijt brengen we een bezoek aan Hrastovlje, een klein mediterraan dorpje met als belangrijkste bezienswaardigheid de Kerk van de Heilige Drievuldigheid uit de 12e eeuw. De binnenmuren van de kerk zijn volledig bedekt met fresco’s uit 1490 van Janez iz Kastav. De fresco’s tonen scenes uit het Oude en Nieuwe Testament met als meest opvallend de Dans van de Dood. De kerk met de versterkte muren werd ook gebruikt ter bescherming van de dorpelingen, met name tijdens Turkse invallen. De reis wordt vervolgd met een bezoek aan de Skocjan grotten. Vanwege hun uitzonderlijke betekenis werden deze druipsteengrotten opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Specifiek bijzonder is de ondergrondse kloof die gevormd is door de Reka rivier.  In de grot zijn kleine watervallen en zgn. ‘potholes’, ronde putten die ontstaan zijn door watererosie.  Overnachting in Portoroz. 
 
Dag 6 – Protoroz – Lipica – Postojna 
We verlaten de kust en gaan naar Lipica, waar al meer dan 500 jaar de prachtige witte Lipizzaner paarden worden gefokt. Deze paarden staan bekend om hun uitmuntende prestaties die zij danken aan hun opleiding. O.l.v. een lokale gids maken wij een rondleiding door de stallen waarbij wij leren over de verschillende trainingsmethoden en fokstadia van deze nobele dieren. Tijdens een korte show laten de paarden hun prestaties zien. We gaan verder naar het stadje Postojna dat wellicht de bekendste attractie van Slovenië huisvest.  De 2 miljoen jaar oude en 27 km lange druipsteengrotten behoren  tot één van de makkelijkste toegankelijke grotten ter wereld. Een rit met de elektrische trein wordt gevolgd door een begeleide wandeling door een reeks grotten met druipstenen en bijzondere rotsformaties. Het onderwereldsysteem is een thuis voor de mysterieuze, unieke ondergrondse amfibieën Proteus Anguinus ofwel ‘menselijke vis’ zoals het in Slovenië in de volksmond wordt genoemd. Vervolgens verder naar het goed bewaarde Predjama kasteel dat al meer dan 700 jaar trots trots op zijn 123 meter hoge klif ligt. Krachtig, uitdagend en onneembaar was dit de perfecte schuilplaats voor de gedurfde, eigenzinnige en rebelse ridder Erazem van Predjama, een roofbaron die het onderwerp is van een romantische en mooie legende. De gerenoveerde kasteelkamers en hun meubels geven de bezoekers een idee van hoe de mensen in het kasteel woonden en werkten. Overnachting in Postojna. 
 
Dag 7 – Postojna – Kamnik – Velika Planina – Celje – Ptuj
Het stadje Kamnik aan de voet van de Kamnik-Savinja Alpen was in de middeleeuwen een belangrijke handelspost. Het stadje heeft veel monumenten waaronder een Franciscaner klooster en 2 kasteelruïnes die herinneren aan de vroegere rijkdom. Na dit bezoek gaan we met de kabelbaan het plateau Velika Planina.  De sprookjesachtige omgeving en karakteristieke houten herdershutten maken van dit plateau een openluchtmuseum. Een deel van de herdershutten zijn nog als zodanig in gebruik en in de zomermaanden grazen de schapen. Het is één van de weinige nederzettingen van herders die in Europa bewaard gebleven zijn. Na de lunch reizen we verder naar Ptuj. Onderweg bezoeken we nog de Romeinse necropoolis in Sempeter. Overnachting in Ptuj.
 
Dag 8 – Ptuj – Jeruzalem – Maribor – Ptuj 
Het charmante Ptuj behoort tot de oudste steden van Slovenië en is op historisch gebied ten minste net zo belangrijk als hoofdstad Ljubljana. We maken een stadswandeling en bezoeken het Ptuj kasteel op een heuvel aan de Drava rivier. Vanaf hier hebben we een mooi uitzicht op de historische stad met haar kenmerkende rode daken. Daarna gaan we op ontdekkingstocht langs de Prekmurje-Jeruzalem wijnroute. De heuvels van Ljutomer-Ormoz zijn niet alleen bekend om zijn wijnen, maar ook om de schoonheid van het landschap waar de levendige kleuren elk seizoen veranderen . Jeruzalem is trots op zijn heilige naam, prachtige uitzichtpunten en de bedevaartkerk. Romeinen, kruisvaarders en pelgrims op weg naar het Heilige Land en plunderende Turken hebben hier allemaal hun stempel op gedrukt. Uiteraard maken we kennis met de lokale wijnen tijdens een proeverij. In de middag komen we aan in Maribor. Een bijzonder kenmerk van deze stad aan de rivier is de attractie Stara Trta, de oudste wijnstok van meer dan 400 jaar oud. Diner en overnachting in Ptuj. 
 
Dag 9 – Ptuj – Ljubljana 
Na het ontbijt rijden we naar de hoofdstad. Er wordt gezegd dat de naam van de stad Ljubljana zijn oorsprong vindt in het woord Ljubljena, wat geliefde betekent. En dat is precies het juiste woord om het gevoel te beschrijven dat de inwoners van Ljubljana hebben over hun charmante kleine stad. Ljubljana werd voor het eerst genoemd als Romeinse nederzetting Emona en werd gesticht toen Julius Cesar zijn rijk uitbreidde naar het oosten. De oude stad en de kade zijn gewijd aan de dichter France Preseren, die samen met het centrale plein, de populairste ontmoetingsplek voor jong en oud zijn. Dit is ook het deel van de stad waar u het verhaal van Povodni moz (koning van de rivier) hoort. Een andere interessante plek die wij zien is het beroemde barok- en art-nouveaudistrict van de oude stad, typisch voor een stad gelegen tussen Venetië en Wenen. Na de lunch heeft u nog ter vrije besteding om eventueel wat laatste souvenirs te kopen. Afscheidsdiner en overnachting in Ljubljana. 
 
Dag 10 – Ljubljana
Vandaag is de laatste dag van deze mooi reis door Slovenië. Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht. 

 

 

Tijdens uw 10-Daagse Nederlandstalige rondreis Slovenië verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Bled - Hotel Astoria

Hotel Astoria
Hotel Astoria is na een uitgebreide renovatie in 2013 geopend. Het hotel ligt op 5 minuten wandelen van het meer van Bled en het gelijknamige kasteel.
 
Faciliteiten:
Gratis wifi is beschikbaar. Verder kunt u terecht in de bar en zijn ruime terras. Het spa- en wellnesscentrum beschikt over hottubs, sauna’s en een schoonheidssalon. Alle spa- en wellnessfaciliteiten zijn beschikbaar tegen een toeslag.
 
Kamers:
Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, een minibar, een kluisje, een bureau en kabel-tv. De badkamers zijn uitgerust met een haardroger.

 

Portoroz - LifeClass Grand Hotel Portoroz

Grand Hotel Portoroz
Grand Hotel ligt in het centrum van de badplaats Portoroz. Gasten kunnen ook gebruik maken van het strand Meduza 4* Beach inclusief gratis gebruik van het zonneterras. Het gebruik van ligstoelen en parsols is mogelijk tegen een toeslag.
 
Faciliteiten:
Het exclusieve hotel met een echte mediterrane flair heeft een eigen café welke huisgemaakte zoete deegwaren, ijs en cocktails serveert. Daarnaast beschikt het hotel over een wellnesscentrum met binnenzwembaden met thermomineraal water, een groot zonneterras en uitstekende wellnessruimtes. U kunt in alle ruimtes gebruikmaken van gratis wifi.
 
Kamers:
De comfortabele en modern ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, telefoon en kabel-tv. De badkamers zijn uitgerust met een haardroger.

 

Postojna - Cave Hotel Jama

Postojna Cave Hotel Jama
Het hotel is in 2016 volledig gerenoveerd en ligt op slechts 100 meter van de ingang naar de Postojna-grot. 
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen restaurant en bar en er is gratis wifi beschikbaar in alle ruimtes.
 
Kamers:
De moderne kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv met kabelzenders, een minibar en een kluisje. De badkamers zijn uitgerust met een haardroger.

 

Ptuj - Hotel Mitra

Hotel Mitra
Dit familievriendelijke hotel in Ptuj is naast het Slovenski plein en 100 meter van de Presernova straat gelegen. Een ideale uitvalbasis van deze stad.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een bar/ lounge gedeelte en er is gratis wifi beschikbaar.
 
Kamers:
De klassiek ingerichte kamers met een warm interieur zijn voorzien van airconditioning, een minibar en flatscreen-tv. 

 

Ljubljana - Hotel Ljubljana Park

Hotel Ljubljana Park
Dit hotel is gevestigd in een historisch beschermd gebouw en werd in 2017 gedeeltelijk gerenoveerd. Het ligt op wandelafstand van het stadscentrum van Ljubljana en de belangrijkste bezienswaardigheden.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een restaurant welke Indiase gerechten serveert. Er is ook een trendy bar met een open zomerterras in de tuin.
 
Kamers:
De comfortabele kamers met warme en elegante interieurs hebben gratis Wifi, flatscreen-tv en airconditioning.

 

Algemeen
Slovenië is een relatief klein land gelegen in het midden van Europa en is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Ruim een kwart van de inwoners van Slovenië woont in de hoofdstad Ljubljana. Dankzij de fraaie architectuur, de gezellige terrasjes, de historische gebouwen, musea en groene parken is de hoofdstad een aantrekkelijke stad voor een stedentrip. Ooit veroverden de Romeinen het gebied waar nu het huidige Slovenië ligt. De steden Ljubljana, Putj en Celje werden door hen gesticht. Na de Romeinen werd dit gedeelte van Europa door diverse stammen bewoond. Van de 14e tot begin 20e eeuw hoorde Slovenië bij het Habsburgse Rijk. Na de Eerste Wereldoorlog ging Slovenië op in het nieuwe koninkrijk Joegoslavië. Na de Tweede Wereldoorlog maakte het deel van de republiek Joegoslavië. In 1990 riep Slovenië haar onafhankelijkheid uit. Sinds 2004 is het land onderdeel van de Europese Unie. 
 
Ligging
Slovenië grenst in het noorden aan Oostenrijk en Hongarije, in het zuidoosten aan Kroatië en in het westen aan Italië. Een klein deel van de westkust ligt aan de Adriatische Zee. De hoofdstad is Ljubljana, gelegen aan de rivier de Ljubljanica. Het land kent een mooi landschap. Het westen en het binnenland van Slovenië is bergachtig en lijkt wel wat op de Oostenrijkse natuur. Slovenië is een prachtig en bijzonder groen land met hoge bergtoppen, bossen, rivieren en meren. In het noordwesten liggen de Julische Alpen met als hoogste punt de 2864 meter hoge berg Triglav. Het grootste meer van het land is het meer van Bohinj. Een fraai natuurverschijnsel in Slovenië zijn de talloze grotten. De bekendste is het 24 km lange grottenstelsel van Postojna. In het oosten van Slovenië liggen de gloeiende wijngaarden, oude stadjes en middeleeuwse kastelen. In de oerbossen van het zuidelijk gelegen Kocevje en in het Triglavski National Park leven bruine beren, wolven en lynxen. 
 
Klimaat
Slovenië kent verschillende klimaatsoorten. In de kustgebieden heerst een mediterraan klimaat met zachte winters en relatief warme zomers. Landinwaarts geldt er een gematigd zeeklimaat. Het binnenland kent een gematigd landklimaat met wisselende temperaturen. 
 
Religie
In Slovenië zijn de meeste mensen rooms-katholiek en ca. 70% van de bevolking hangt de leer van Rome aan. De aartsbisschop zetelt in de hoofdstad Ljubljana en verder zijn er de bisdommen Maribor en Koper. Andere christelijke bevolkingsgroepen zijn Servisch-orthodoxen, oudkatholieken en Lutheranen. Het protestantisme dat in de 16e en 17e eeuw veel bijdroeg aan de nationale bewustwording, verdween tijdens de contrareformatie vrijwel in zijn geheel. Verder zijn er nog enkele kleine groepen joden en moslims. 
 
Eten en drinken
Slovenië is een land van tradities en zeker in de keuken. De culinaire regio’s van het land hebben allemaal hun eigen traditionele gerechten. Typische Sloveens zijn struklji. Dit zijn rollen van deeg met verschillende soorten vulling. De vulling verschilt per regio en kan bestaan uit walnoot, maanzaad, kaas en tarragon. Ook wordt er veel soep gegeten en met name rundvleessoep. Daarnaast is er een gerecht Jota, een soep met bonen, zuurkool, aardappel en spek. Een soepmix van Centraal-Europese en de mediterraanse keuken. Daarnaast hebben ze Golaz, een variatie op de goulash van Hongarije maar dan minder pittig en zonder paprika. Niet alleen de Italiaanse en Oostenrijks-Hongaarse overheersing hebben hun sporen achtergelaten in de Sloveense keuken, maar ook Slavische recepten zoals de worstjes cevapcici en burek. 
 
Drinken in Slovenië
Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Flessenwater is ook overal verkrijgbaar.  
 
Elektriciteit
Slovenië heeft 230 volt netspanning. Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Een verloop- of wereldstekker is niet nodig.
 
Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil met onze landen. 
 
Taal
De meest gesproken taal is Sloveens. Erkende minderheidstalen zijn Hongaars en Italiaans. In hotels en bij bezienswaardigheden kunt u meestal ook met Engels uit de voeten. 
 
Bagage en kleding
U kunt zomerse kleding meenemen en voor de avond en de hoger gelegen gebieden een trui/vest. Neemt u voor eventuele regen een paraplu of regenjas/poncho mee.
 
Kleding:
Voor Slovenië gelden geen bijzondere kledingeisen. Voor het bezoek aan sommige kerken en kloosters wordt verwacht dat vrouwen hun haren bedekken. Hiervoor adviseren wij u om een sjaal mee te nemen. Korte broeken en rokken worden niet geapprecieerd in kloosters. Verder adviseren wij lichte kleding mee te nemen en voor in het voor- en naseizoen een trui en eventueel een paraplu. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagagevoorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
U heeft een geldig paspoort of een geldige Belgische identiteits-/reiskaart nodig. Er is geen visum nodig. 
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is hierbij vaak verboden. Het fotograferen van geestelijken is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
In Slovenië wordt er betaald met de euro.  
 
Contanten:
In Slovenië kunt u in de grote steden met uw bankpas geld (dram) opnemen bij de bankautomaten. 
 
Creditcards:
Creditcards worden in de hoofdstad, in sommige hotels, restaurants en winkels, geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Fooien
Het is gebruikelijk om in Slovenië een fooi achter te laten in de restaurants. De richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. 
 
Ter plaatse maakt de reisleider, in het geval u deelneemt aan een groepsreis, een fooienpot voor de gids en chauffeur. De richtlijn is € 2,50,- per dag voor de gids en € 2,50 per dag voor de chauffeur. In totaal € 5,- per dag x aantal reisdagen. Uiteraard bent u vrij  op het einde de reisleiding ook een fooi te geven. 
 
Gezondheid
Vaccinaties: 
Inentingen zijn niet verplicht voor Slovenië. Wel worden er een aantal vaccinaties aangeraden. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. Neem altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij mogen geen verdere telefonische informatie geven omdat wij geen medische achtergrond hebben. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
De winkels, supermarkten, postkantoren, banken en musea zijn gewoonlijk geopend van 08:00 tot 19:00 en op zaterdag van 08:00 tot 13:00. Zondag is normaal gesproken de vaste sluitingsdag. Alle musea hebben hun vaste sluitingsdag op maandag.
 
Post, internet en telefoon
Post: De post in Slovenië, zowel de binnenlandse als die naar het buitenland, kan er wat langer over doen. Het wil nog wel eens helpen uw post af te geven bij het postkantoor zelf. Betrouwbaar zijn uiteraard de internationale koeriersdiensten. 
 
Internet: Efficiënter is het internet, dat op veel plaatsen in Slovenië beschikbaar is. In de meeste hotels waar u zult verblijven is Wifi beschikbaar.
 
Telefoon: Bellen over vaste telefoonlijnen is in Slovenië betrouwbaar en werkt goed. Alleen in de meer afgelegen gebieden zoals in de bergen kan het bereik iets minder zijn. Op veel plaatsen wordt er gratis Wifi aangeboden. Het internationale landennummer van Slovenië is 00386. 
 
Openbaar vervoer
In Slovenië rijden er bussen en treinen. Bussen komen op bijna alle plaatsen, maar vaak maar 1 keer per dag. De frequentie van treinen is eveneens niet zo hoog zoals wij hier gewend zijn. Bussen en treinen rijden wel op tijd. Met het openbaar vervoer door Slovenië reizen is een wat langzamere manier van reizen.  
 
Veiligheid
Slovenië staat bekend als een zeer veilig land waar geen bijzondere veiligheidswaarschuwingen voor gelden. Er zijn in Slovenië geen gebieden of plaatsen die gezien worden als onveilig. Wel dient u zich in de grotere plaatsen en bij de populaire toeristische attracties waakzaam zijn op zakkenrollers. Er is in Slovenië maar weinig criminaliteit, maar u dient altijd rekening te houden dat er iets kan gebeuren.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Kwik in Almaden en Idrija
- Prehistorische paalwoningen in de Alpen
- Skocjan grotten 
- Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten
 
Nationale feestdagen
Er zijn in Slovenië gedurende het jaar behoorlijk wat feestdagen. Veel van deze dagen hebben een religieuze oorsprong of hebben te maken met het verleden van het land. Op de volgende dagen zullen de meeste winkels en openbare instanties gesloten zijn: 1 en 2 januari Nieuwjaarsdag, Dag van de Sloveense cultuur op 8 februari, Dag van het verzet op 27 april, 1 en 2 mei de dag van de arbeid, Onafhankelijkheidsdag op 25 juni, Maria Hemelvaartsdag op 15 augustus, 31 oktober Reformatie dag, Allerheiligen op 1 november en Kerstmis op 25 en 26 december. Daarnaast zijn er nog variabele feestdagen zoals Pasen en Witte zondag. 
 
Bevoegde Belgische ambassade zit in Oostenrijk
Schonburgstrasse 10, 1040 Wenen, tel: +43-1502070
https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/ambassades_en_consulaten/belgische_ambassades_en_consulaten_in_het_buitenland?userLanuage=nl&ISOCode=SVN
 
Sloveense ambassade Brussel
Handelsstraat (4e verdieping) 44, 1000 Brussel, tel: 02-2136337
http://www.bruselj.veleposlanistvo.si
 
Nederlandse ambassade
Palaca Kapitelj, Poljanski Nasip 6, 1000 Ljubljana, tel: +386-14201460
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/slovenie/over-ons/ambassade-in-ljubljana
 
Sloveense ambassade Den Haag
Anna Paulownastraat 11, 2518 BA Den Haag, tel: 070-3108690
http://www.hague.embassy.si/